Herkese yeni bir yazıdan merhaba, “Havacılık ve İnovasyon” konumuz ile havacılık alanındaki inovatif gelişmeleri ele alacağız. İlk olarak inovasyonun tanımından ve havacılık alanındaki inovatif yaklaşımları ele alacağız.
İnovasyon, yeni fikirler, ürünler, hizmetler veya süreçlerin yaratılması, geliştirilmesi ve uygulanması sürecidir. İnovasyon, mevcut durumu değiştirmeyi, iyileştirmeyi veya yeni değerler yaratmayı hedefler. Yenilikçi düşünce, yaratıcılık ve risk alma ile yakından ilişkilidir.
Kısaca, katma değer yaratan yeniliktir. Yenilik ile karıştırmamak gerek çünkü inovasyonun yıkıcı bir etkisi vardır. Bir örnek vermek gerekirse söyle bir örnek verebiliriz:
Daha önceki bir yazımızda konu olarak ele aldığımız Boeing 737 MAX 8 uçaklarındaki “MCAS” sistemi inovatif bir harekettir çünkü bunun eşi ve benzeri daha önce görülmemiş olup uçaktaki bu sistem uçağa otomatik müdahalelerde bulunmaktadır daha önce çeşitli problemleri olsa da günümüzde güvenli ve kullanışlı bir sistemdir.
Havacılık alanı da endüstri 4.0’ın hâkim olduğu alanlardan bir tanesidir. Sizlere Endüstri 4.0’ın havacılık alanında etkili olduğu alanlardan bahsetmek isteriz.
Endüstri 4.0, dördüncü sanayi devrimi olarak da adlandırılan bir kavramdır ve otomasyon, veri analitiği, yapay zeka, bulut bilişim ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojilerin endüstriyel süreçlere entegrasyonunu ifade eder. Havacılık sektörü, Endüstri 4.0’ın birçok özelliğini benimseyerek büyük ölçüde dönüşüm geçirmektedir.
● Büyük Veri ve Veri Analitiği
● Yapay Zeka ve Otomasyon
● Robotik ve 3D Baskı
● Internet of thinks
Büyük Veri ve Veri Analitiği
Sivil havacılık sektöründe geleneksel olarak verinin büyük ve önemli bir rolü vardır. Süreç yönelimli bir sektör olarak havacılık dünyası, işleri yönlendirirken veri toplama, yorumlama, analiz etme ve veriden gelir elde etmeye dayanır.
Sektör paydaşları olan havayolları şirketleri, havalimanları, uçak imalatçıları, tedarikçiler, hükümetler ve diğerleri operasyonel planlama ve yürütme faaliyetlerinde veriye bağımlıdır.
Günümüzde teknoloji, işletmelerin müşterileriyle bağlantı kurma, işle ilgili kararlar alma ve iş akışları oluşturma şeklini büyük ölçüde değiştirmiştir. Kuşkusuz, sivil havacılık sektörü de bu değişimden etkilenmiştir. Sektörde bilet satın alma, koltuk seçimi, bagaj, uçağa binme, kara ulaşımı, uçuş öncesi ve sonrası tüm operasyonlarla ilgili çok miktarda dijital veri üretilmekte ve kaydedilmektedir.
Yapay Zeka ve Otomasyon
Yüksek senkron ve sıkı takip gerektiren bu işlerin gerçekleştirilebilmesi için Robotik Süreç Otomasyonu (RSO) (Robotic Process Automation, RPA) ve Veri Analitiği gibi teknolojileri kullanmak, havayollarının bu senkronizasyonu oluşturmasına ve milyonlarca dolar tasarruf etmesine yardımcı oluyor.
Robotik Süreç Otomasyonu yapılandırılmış görevleri hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde otomatikleştirmek amacıyla bir canlı çalışanın teknolojik bir taklididir. RSO’lar havayolunun finans ekibini gerekli içgörüler kazandırmak adına aşağıdaki sonuçlar ile güçlendirecektir:
● Hataların tespit edilmesinde maksimum kapsama ve hız elde etmek
● Gelir kurtarma ve korumada doğru karar vermeyi sağlamak
Robotik ve 3D Baskı
Robotik ve 3D baskı teknolojileri, havacılık sektöründe uçak üretimi ve bakım süreçlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Çoğu uçak parçası 3D Baskı ile üretilmesi günümüzde mümkündür. Bu teknolojinin etkileri:
● Parça Üretimi
● Hafiflik ve malzeme tasarrufu
● Bakım ve Onarım
Internet of Thinks
Günümüzde Endüstri 4.0’ın artan önemini yansıtan bir yazılım ürünü olan ANSYS; havacılık, uzay ve savunma endüstrilerinde havacılıkta üretici ve yan tedarikçi müşterileri ile akışkanlar mekaniği, gömülü yazılım simülasyonu ve yapılan simülasyonları ile “dijital ikiz” kavramını geliştirmiştir ve kullanmaktadır.
Dijital ikiz, veri toplayan bir uçak motoru gibi gerçek sevis şartlarındaki yapının sanal bir ikiz modelidir.
Endüstri 4.0 ile sektörün mühendisleri ve bakım teknisyenleri ayrıca motorun nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinilebilir. Nesnelerin İnterneti (IoT) potansiyeli ile de binlerce fiziksel havacılık bileşenine gerçek zamanlı veri bağlantısı sağlayabilir.
Bu durum büyük bir fırsat MRO ya büyük bir kolaylık getirmektedir. Çünkü sistemin uçarken nasıl çalıştığını anlaşılabilmekte ve başarısız olup olmayacağı tahmin kesinlikle tahmin edilebilmektedir.
“Havacılık ve İnovasyon” adlı yazımız buraya kadardı yeni günde yeni yazılarımızla görüşmek dileğiyle hoşçakalın.
Bu yazıyı da okuyabilirsiniz: Havalimanlarının temel işlevleri
Dipnot: İnovasyon nedir?
KAYNAKÇA
1- D.ERDAL, Sivil Havacılık Sektöründe Büyük Veri Teknolojisinin Kullanımı ve Getireceği Yeni Fırsatlar, Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi
2- S.U.SERAP, A.Metehan, E.Yunus, Robotik Süreç Otomasyonlarının Pandemi Dönemi Havacılık Sektörü Uygulamaları ve Geleceği, Derleme Makalesi, e-ISSN: 2587-1676