Havada Kapısı Patlayan 747

Herkese yeni bir yazıdan merhaba. Bu yazımızda konumuz Havada Kapısı Patlayan 747 ; United Hava Yolları’nın 811 numaralı uçuşunda yaşananlar ile ilgili olacak. Dilerseniz vakit kaybetmeden yazımıza geçelim.

Uçuş 811

Tarihler 24 Şubat 1989’u gösterdiğinde United Hava Yolları’nın Los Angeles’tan Sidney’e tarifeli seferi yapılacaktı. Bu uçuşun numarası 811’di. Uçak ise 18 yaşında bir Boeing 747-100’dü. Bu uçak 747 serilerinin ilk varyantıydı ve dönemine göre yaşlı sayılabilecek bir uçaktı. Los Angeles-Sidney arası o dönemlerde uçakların menzili yetmediğinden oldukça uzun ve bol duraklı bir hattı. N4713U tescilli Boeing 747, uçuşun ilk bacağı olan Los Angeles-Honolulu seferini sorunsuz bir şekilde tamamlamıştı. Honolulu’da yolcu ve yakıt ikmali sonrası uçuşun ikinci bacağını yani Honolulu-Yeni Zellanda bacağını yapacak olan 747, Honolulu adasından ayrılmıştı.

Patlama Sesi

Honolulu’dan 337 yolcu ve 18 mürettebat ile ayrılan 747, yaklaşık olarak 17 dakikadır havadaydı ve giderek irtifasını yükseltiyordu. 22.000 feet irtifadan 23.000 feet’e tırmanırken uçakta ansızın bir patlama sesi duyuldu. Bu sesin hemen ardından ise uçağın Business Class bölümünün altında bulunan kargo kapısı patlamış ve uçağa çok büyük yapısal bir hasar vermişti. Business Class bölümünde uçan yolcuların 9 tanesi uçağın içinden fırlayarak okyanusa düşmüştü. Sakin süren yolculuk adeta yukarıda kabusa dönmüştü. Uçağın içinden dışarıya fırlayan yolcular arama kurtarma çalışmalarına rağmen bulunamadılar ve ölü kabul edildiler. Uçağın gövdesinden kopan parçalar 3 ve 4 numaralı motora ayrıca uçağın sağ kanadına zarar vermişti. Tüm bu yaşananlara rağmen tecrübeli pilotlar, uçağı olayın yaşandığı zamandan 22 dakika sonra tek parça halinde Honolulu adasına indirmeyi başarmışlar ve daha büyük bir facianın gerçekleşmesine engel olmuşlardır.

Patlamaya Ne Sebep Oldu?

Uçaklar uçuş esnasında oksijen oranının olmadığı irtifalara tırmanırlar ve düz uçuşlarını bu irtifalarda gerçekleştirirler. Dolayısıyla uçağın içi oksijen oranının olduğu irtifaya göre basınçlandırılır ve biz uçak içinde böylelikle nefes alabiliriz. Bu basınçlandırma dışarıda olan basınca göre çok daha fazladır ve uçağın içerisindeki baskı dışarıya nazaran çok daha fazladır. Bu nedenle iç-dış basınç farkına dayanamayan yaşlı 747’nin arızalı kargo kapısı havada patlayarak uçağa ciddi oranda yapısal hasara sokmuştu. Uçağın yaşlı olması ve gövdenin 18 yıl içerisinde yıpranması da bu kazanın yaşanmasında temel bir rol oynamaktadır.

İndikten Sonra

Uçağı başarılı bir şekilde indirmeyi başaran pilotlar olayın yaşandığı esnada 3 ve 4 numaralı motordan hiçbir veri alamıyorlardı. Ayrıca içerlerine gövde parçası kaçan motorlar alev çıkarıyorlardı. Bu nedenle 3 ve 4 numaralı motorları kapattılar ve güvenli iniş ağırlığına ulaşmak için havada yakıt boşaltmaya başladılar. Yaşanan olaydan 22 dakika sonra uçağı indirmeyi başaran pilotlar daha sonra kahraman ilan edilmiştir. Uçak indikten sonra yolcular tahliye edilmiş ve uçak bakıma alınmıştır. Olay sonrası NTSB tarafından soruşturma başlatılmıştır. Gövdesi açılan 747 olay sonrasında tamir edilmiş ve yaşanan olaydan sonra 8 yıl daha uçmuştur. United Hava Yollarından Air Dabia’ya satılan uçak 1997 yılında C5-FBS tescili üzerindeyken emekli edilmiştir.

Havada Kapısı Patlayan 747 yazımızın daha burada sonuna geldik. Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

Kaynak

Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü