Havalimanları Kontrol Noktaları

Herkese merhaba yeni yazımda konum Havalimanları Kontrol Noktaları hakkında olacak, hadi geçelim.

Havalimanında Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Havalimanında güvenlik, “Havalimanında Alınacak Güvenlik Tertip ve Tedbirleri Yönetmeliği ”ne bağlı olarak birbiri ile bağlantı birçok kontrol noktası ile sağlanır. Havalimanı girişlerinde var olan ilk güvenlik noktasında yolcuların el bagajlarında, bavullarında ve üzerlerinde tehlikeli madde taşıyıp taşımadığı incelenir. Havalimanı güvenlik kontrolünde tüm kurallara uymanız beklenir.

Havaalanı operasyonlarının yapıldığı alanları (kimlik göstererek girilmesi gereken alanları ve diğer güvenli bölgeleri), izinsiz girişlerden uygun bir şekilde korumak için bazı sınırlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sınırlar, fiziksel engeller, doğal engeller ve elektronik engellerden oluşmaktadır. Bu engellerin belli noktalarında geçiş noktaları oluşturularak güvenlik kontrolleri yapılmaktadır.

Kontrol Noktasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Havalimanı güvenlik noktalarından sorunsuz bir şekilde geçmek için yanınızda tehlikeli sayılabilecek madde bulunmadığından emin olun. Kabin bagajlarında ve kayıtlı bagajlarda taşınması yasak olan maddelere havalimanı güvenlik sayfalarından ulaşabilirsiniz. Sıvı kısıtlaması ve aerosol taşınması kurallarına özellikle dikkat edin. Kapı dedektöründen geçerken üzerinizde metal eşya bulunmadığından da emin olun.

Kontrol Noktasında Neden Kemer, Ayakkabı ve Ceketler Çıkarılır?

Havalimanı güvenlik ve kontrol noktalarındaki kapı dedektörleri oldukça hassastır. Kemer, ayakkabı ve ceket üzerindeki metal aksesuarların diğer metal objelerle karışmaması için onları çıkarmanız talep edilir.

Havalimanlarında Alınan Güvenlik Önlemleri

Fiziksel Engeller Fiziksel engeller ya da bariyerler, caydırmak ve havaalanlarının kamuya açık olmayan alanlara yetkisiz kişilerin erişimini engellemek için kullanılmaktadır. Bunları tel örgüler, binalar ve duvarlar olarak sınıflandırabiliriz.

Doğal Engeller Doğal engellerin kullanılması, tel örgü ya da diğer fiziksel engellerin kullanılamadığı durumlarda veya kullanılmaları durumunda iletişim ya da uçak yaklaşma sahası gibi havacılık operasyonlarına engel oluşturmaları durumlarında gerekli olabilmektedir. Doğal engeller ek güvenlik önlemlerinin ya da prosedürlerinin bir tamamlayıcısı olarak havaalanının güvenlik sınırının içine dahil edilebilmektedirler.

Elektronik Engeller Sınırların elektronik sensörler, hareket dedektörleri, kızılötesi veya mikrodalga sensörler tarafından izlenmesi, önemli bir güvenlik fonksiyonuna hizmet etmektedir. Fakat bu sistemler genellikle yüksek bakım maliyetlere sahiptirler ve yüksek teknolojilerden yararlanmaktadırlar. Bu tür sistemler, Kapalı Devre Televizyon Sistemi (CCTV) ya da benzer türdeki raporlama ve değerlendirme yöntemleri gibi diğer teknolojiler ile kullanılmaktadırlar.

Havalimanında Kullanılan Güvenlik Malzemeleri

X-ray cihazı; X-Ray cihazı kullanımı genel olarak çanta, bavul, koli, paket, zarf gibi cisimlerin güvenliği tehdit edici bir içerik taşıyıp taşımadığı ve ne tür bir içerik taşıdığının tespit edilmesinde kullanılan cihazlardır.

Kapı detektörü;  Bu detektörler kapı şeklinde imal edilmiş olup, yolcular içinden yürüyerek geçerken üzerlerinde bulunan metal nesneleri algılayarak sinyal verir. Sinyaller nesnenin ağırlığına ve ölçüsüne göre hassasiyet göstermektedir.

El Detektörü; Yolcu kontrolünde kullanılan el detektörleri metale karşı duyarlıdır, metal nesneye yakın tutulduklarında alarm verir.

Eğitimli Köpekler; havalimanlarında eğitimli köpeklerin (K9), koku duyusundan faydalanılarak patlayıcı ve uyuşturucu madde araması yapılmaktadır.

Body Scanners; son teknoloji ürünü vücut tarayıcılar elektromanyetik dalgalar yardımıyla yolcunun üç boyutlu görüntüsünü elde etmektedir. Kabin tarzı yarı kapalı bölmeye giren yolcular, ellerini başlarının üzerine koyarlar, böylece üzerlerinde bulunan silah ve bıçak gibi aletler çıplak gözle görülür.

Havalimanlarında Sabotaja Karşı Alınan Tedbirler

  • Kargo x-ray taraması
  • İkram araçlarının aranması
  • Seal kullanımı
  • Bagaj sorgulaması
  • Havalimanı çalışanlarının aranması
  • Uçuş öncesi kabinin aranması
  • Kargo yükleme prosedürlerinin uygulanması

Havalimanları Kontrol Noktaları yazımın sonuna geldik. Diğer yazılarımda görüşmek üzere.

Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü