Havacıların Ortak Problemi Jet Lag

Herkese yeni bir yazıdan merhaba! Bu yazımda Havacıların Ortak Problemi Jet Lag hakkında konuşacağız.

Jet Lag Nedir?

Havacıların ortak problemi jet lag, uçuş gerçekleştikten sonra kişinin biyolojik saati ile bulunduğu yerin saatinin uyuşmama sorunudur. Halk arasında uçuş sendromu olarak da adlandırılır. Uzun süreli uçuşlarda yerel saatin uyuşmaması durumunda uykusuz kalma durumunda ortaya çıkar. Yapılan araştırmalar batıdan doğuya olan uçuşlarda ve gündüz uçuşlarında jet lag durumlarının daha fazla ortaya çıktığını gösteriyor. Jet lag geçici bir durumdur. Bu kelime İngilizce ‘den dilimize geçen jet kelimesinden gelir.

Bir tedavisi yok! Jet lag her bünyeye aynı etkiyi göstermemektedir. Farklı saat dilimlerine yaptığınız yolculukta fizyolojik ve psikolojik özelliklerinize göre etkisi değişmektedir. Kişinin bünyesine göre kısa süreli veya uzun süreli olabilmektedir. Bu rahatsızlığın günümüzde herhangi bir tedavisi yoktur.

Jet Lag Neden Olur?

  • Vücut saatinin değişime ayak uyduramaması
  • Stres
  • Hareketsizlik
  • Uçak içi basınç
  • Güneş ışığı
  • Alkollü içecekler
  • Su kaybı

Jet Lag’da Uçuş Saati mi, Gidilen Bölge mi, Yoksa Gidiş Yönü mü Önemli?

Uçulan bölgenin iklim değişiklikleri dışında çok etkisi olmuyor. Jet lag’in ortaya çıkmasında en önemli faktör, gidilen yön ve değişen zaman dilimidir. Doğu-batı veya batı-doğu yönlerinde uzun uçuşlar problem yaratıyor. Batıdan doğuya uçuşlarda şikayetler daha belirgin oluyor. Vücut hafif olarak uzayan gün zamanına kısalan gün zamanına göre daha kolay adapte olabildiği için bu fark ortaya çıkıyor. Kuzey-güney hattındaki uçuşlarda zaman dilimi belirgin değişmediği için daha az problem yaşanıyor. Uçuş saati de önem taşıyor. Uçakta geçirilen zamanda gidilecek yerin zaman dilimine uygun hareket edilebiliyorsa belirtiler azalıyor. Bunun için uçağa biner binmez saatin gidilecek yerin zaman dilimine göre ayarlanması, uçakta bu saate göre uyku zamanı ise uyunması, gün boyunca ise kısa aralıklarla uyunarak aktif kalınması gerekiyor.

Jet Lag Belirtileri Nelerdir?

Aşırı yorgunluk, terleme, bulanık görme, mide ve baş ağrıları, odaklanamama, iştahsızlık, düzensiz kalp atışları, sindirim sistemi bozukluğu ve uykusuzluk gibi belirtiler insandan insana farklılık göstererek görülebilir.

Jet Lag’ın Etkilerini Minimuma İndirmek İçin Neler Yapmalıyız?

  • Uçuşta uyumak.
  • Vücut direncini yüksek tutabilmek için bol bol C vitamini kullanmak.
  • Seyahatten önce gidilecek yere göre uyku düzeni değiştirmek.
  • Gündüz iniş yapıldıysa uyanık kalmaya çalışmak. Çünkü oranın zamanına göre yaşamaya alışmak.
  • Alkol kullanımını azaltmak.
  • Kan dolaşımını hızlandırmak için yürüyüş yapmak uçağa binmeden.
  • Uyku kalitenizi bozacak gıdalar tüketmemek.

Jet Lag Nasıl Geçer?

Güneş Işığı: Varmanız gereken yere ulaşınca mümkünse dışarı çıkın ve güneş ışığına maruz kalın. Çünkü güneş ışığı sizi uyutmayacaktır.

Uyku Hapları: Seyahatte uyku problemi yaşamamak için kullanılır. Doktora danışılıp kullanılması lazımdır.

Uyku saati:  Ne kadar yorgun olursak olalım,  jet lagı yenmek istiyorsak akşam saatlerine kadar uyanık kalmak zorundayız.

Işık Terapisi: Yapay ışıklar güneşi taklit eder ve uyanık kalmanızı sağlar bu yüzden aydınlık bir ortamda olmak lazımdır.

Daha Çok Kimler Jet Lag Olur ?

Sık seyahat edenler, ileri yaşta olanlar, doğuya doğru uçuşu olanlar.

Havacıların Ortak Problemi Jet Lag yazımın sonuna geldik. Diğer yazıma buradan ulaşabilir, Havacıların Ortak Problemi Jet Lag ile ilgili görüşlerinizi bana ulaştırabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Kaynaklar

Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü