Daha önceki yazılarımdan da bildiğiniz gibi havacılık ve seyahat teknolojileri alanına özel bir ilgim var. Yapay zeka, metaverse, mobil uygulamalar derken Gelecek Nihayet Geldi! Bu yazımda dünyanın en gelişmiş yapay zeka uygulamalarından biri hakkında konuşacağız. Hatta ilerleyen kısımlarda yazımın bir kısmını benim için bu akıllı dostumuz yazacak. Haydi geçelim.
Her ne kadar akıllı dostumuz diye bahsetsem de bazı ütopik senaryolarda yapay zeka çok da arkadaş canlısı bir kavram olarak yer almıyor. Kullandığı bilgi sağlayıcılar ve geniş algoritmalar aracılığıyla artık insan gücüne ihtiyacın kalmayacağı yönünde görüş bildirenlerin sayısı bir hayli yüksek. Ben şimdilik bu teknolojinin, insanlığın emrinde ve tamamen fayda sağlamak üzerine hareket ettiğini düşünüyorum. Eğer denerseniz, siz de yüksek fayda sağlayabilirsiniz.
Peki kendi alanımızda değerlendirecek olursak; havacılık endüstrisinde yapay zeka nasıl kullanılabilir? Uçak ve yedek parça tasarımları, kokpit ve kabin ekibi eğitimleri, uçuş planlama gibi alanlarda bu teknolojiden yararlanmak mümkün. Ayrıca havayolu pazarlama faaliyetleri kapsamında da yapay zeka şirketlere ciddi katkılar sağlayabilir.
Hava yolu pazarlaması demişken, dilerseniz yazının bu kısmında sözü yapay zekaya bırakalım. Bakalım bu konuda neler düşünüyor;
Soru: Hava yolu pazarlamasında yapay zeka teknolojisi nasıl kullanılabilir?
Yapay zekanın yanıtı: Hava yolu pazarlamasında yapay zeka teknolojisi, müşteri profili ve tercihlerini belirlemek, müşteri sadakatini arttırmak, müşteri hizmetlerini iyileştirmek, pazarlama kampanyalarını optimize etmek ve öneri sistemleri oluşturmak gibi amaçlar için kullanılabilir. Örneğin, yapay zeka kullanarak müşterilerin geçmiş satın alma verileri ve arama geçmişi analiz edilerek, kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları oluşturulabilir. Ayrıca, yapay zeka kullanarak müşteri hizmetlerinde otomatik cevap verebilen bir sistem oluşturulabilir.
Gördüğünüz gibi gerçeklik ve uygulanabilirlik oranı son derece yüksek bir yanıt aldık. Bu noktada uygulamaya onlarca soru sordum ve hepsi için gayet akıllıca yanıtlar aldım.
Sonuç olarak doğru kullanıldığında son derece faydalı bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik bazı ütopyalarda bahsedildiği üzere korkutucu bir durum da yok. Hatta ben dünyanın en gelişmiş kütüphanesi olarak değerlendiriyorum. Benim gibi internet çağından önce doğmuş kişiler, bilgisayara erişimin kısıtlı olduğu yıllarda, kütüphanelerde yapılan ödev araştırmalarını hatırlayacaktır. Bugünse yapay zeka teknolojisi sayesinde aradığımız bilgiye endirekt şekilde erişme şansına sahibiz. Bahsettiğim dönem ve yapay zeka arası yıllara denk gelen süreç, internet üzerinden araştırma yaparak pek çok bilgiye ulaşma şansı sunsa da yapay zeka kadar nokta atışı bir sonuca ulaşmak için bazen ilkel kalabiliyordu.
Yapay zekayı şimdilik bir kütüphane, hatta dijital bir asistan olarak kullanmak sanırım en doğrusu olacak. En karmaşık kriterlere bile uyumluluk sağlayan cevaplar vermesi, yüzlerce dilde milyonlarca kaynak kullanarak hazırladığı yanıtlar sahiden de hayatı kolaylaştıracak cinsten. Tarih araştırmalarından kod yazılımına kadar sonsuz seçeneğe sahip olduğunuz bu dünya ile henüz tanışmadıysanız, daha da geç kalmadan harekete geçmenizi tavsiye ederim.
Gelecek Nihayet Geldi! yazımın sonuna geldik. Haftaya farklı bir konuyla görüşmek üzere.