Herkese yeniden merhaba! Yazımız Havacılık Terminolojisi hakkında olacak. Keyifli okumalar dilerim.
Havacılık terminolojisinin diğer bir adı’ Havacılık Terimleri’ diye bilinen genel kavramıdır. Üniversitelerde bu dersin adı Havacılık Terminolojisi olarak bilinir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından bu dersi geçme notu 70 puandır. Bu dersin amacı havacılık alfabesi ve iletişimde sesli alfabenin doğru kullanımının önemidir.
Havacılık terminolojisi nedir?
Uçak yolculuğu esnasında Uçuş Harekât sorumlusu, Kaptan, Yardımcı Kaptan Pilot, Kabin Amiri ve Kabin Memurları gibi havacılık çalışanlarının kendi aralarında kullandığı bir dildir. Sivil Havacılıkta ve Askeri Havacılıkta geçerli kodların kavram bütünlüğüdür.
Havacılık Terminolojisi olarak gördüğümüz bu dersin kaynağı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından bilgilendirme yapılır. Devlet Hava Meydanları İşletmesinde Havacılık Terimleri Sözlüğü kitabı bulunur.
Kitabın içeriği Havacılık Alfabesi, Türkçe terimler, İngilizce terimler ve Kısaltmalar bulunmaktadır.
Havacılık Alfabesi
- A -Alpha
- B –Bravo
- C –Charlie
- D -Delta
- E –Echo
- F -Foxtrot
- G -Golf
- H- Hotel
- I-India
- J –Juliet
- K- Kilo
- L- Lima
- M- Mike
- N -November
- O–Oscar
- P –Papa
- Q –Quebec
- R –Romeo
- S –Sierra
- T- Tango
- U- Uniform
- V –Victor
- W –Whiskey
- X- X-ray
- Y –Yankee
- Z- Zulu
Havacılık Alfabesi Nerelerde Kullanılır?
Kaptanlar ve Yardımcı Kaptan Pilotlar Havacılık alfabesi birçok kodlama ve kısaltmadan oluşur. Havacılık alfabesi İngilizce kullanılan bir dildir. Ve havacılık alanında çalışan insanların İngilizce bilmeleri zorunludur. En güzel örnek IATA kodları gösterilebilir.
Yolcu olarak Havacılık Alfabesine Yer Hizmetleri görevlilerin konuşmaları esnasında yolcu alımı başlamadan önce sıklıkla karşılaşırsınız.
Kabin Memurlarında ise yolculara kabin memurları servise çıktığında genelde malzeme eksiği olduğunda sıklıkla mutfak kelimesi yerine ‘galley’ kelimesi kullanılır. Uçak içindeki birçok malzemeler ve yerlerin hepsi havacılık terimleri sözlüğünde bulunmaktadır.
Havacılık Terimleri sözlüğü Askeri Havacılık alanında daha fazla kullanılır. Özellikle 3 haneli kodlar Uçak Referans Kodlarında daha fazla kullanılır.
Havacılık Kısaltmaları Örnekleri
Kısaltma-İngilizce Anlamı-Türkçe Anlamı
AD- Aerodrome -Havaalanı
ADEP -Aerodrome of Departure- Kalkış Havaalanı
AP- Airport –Havalimanı
DCS- Departure Control System- Kalkış Kontrol Sistemi
Bu haftaki yazım Havacılık Terminolojisi hakkındaydı. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.