Herkese yeniden merhaba! Yazımız Hayat Kurtaran Brace Pozisyonu hakkında olacak. Keyifli okumalar dilerim.
Brace pozisyonu, hazırlıklı ve hazırlıksız tahliye sırasında acil inişlerde yolcular ve kabin ekibi üyelerini çarpma anı ve sonrasında oluşabilecek yaralanmalara karşı koruyan veya yaralanmaları minimum seviye indirmeye yarayan emniyetli oturuş pozisyonudur. Özel durumlara göre bu oturuş şekli değişebilir.
Kabin Ekibi hazırlıklı tahliye sırasında bu pozisyonu detaylı bir biçimde göstermelidir. Yolculara gösterdikleri pozisyonu yapmalarını tekrar isterler. Kabin Amirinin anonsu ile birlikte ‘’brace’’ pozisyonunu gösterilir. Uçak tamamen duruncaya kadar bu pozisyonu yapmalarını isterler.
- Koltuk arası dar veya uzun boylu, yaşlı, kilolu ve hamile yolcular var ise emniyetli oturuş pozisyonları;
- Ayak tabanları sıkıca yere basılı, arası hafif açık olmalıdır.
- Kollar çapraz birleştirilip öndeki koltuğun arkasına dayanmalıdır. Kilolu yolcular veya hamile yolcular hareketi bu şekilde yaparlar.
- Kemerler sıkıca bağlanır.
- Koltuk arası geniş olura eğer;
- Mümkün olduğunca kollar dizlerin altında kavuşturulur ve ileri doğru eğilerek bu hareket yapılır. Ve her zaman kemerler sıkıca bağlanır.
Bebekler için ‘brace’ pozisyonu;
- Pozisyon, bebeğin ailesine açıklanmalıdır.
- Bebeğin ayakları koridor tarafına gelecek şekilde olmamalıdır. Tahliye sırasında insanlar panik halinde olacağı için, Bebeklerin koridor tarafında ayakları ve kolları olmamalıdır. Emniyetli ve güvenli bir şekilde anne veya babasının kucağında pozisyonu doğru bir şekilde yapılmalıdır.
- Bebek karaya veya suya inişte yapılırsa can yeleği giydirilir ve şişirilir.
- Kabin Ekibi sırtı dönük oturuyorsa, ayak tabanları sıkıca yere basmalıdır. Kemerleri sıkıca bağlanmalıdır. Baş arkaya yaslanmış olmalıdır. Kollar gergin bir pozisyonda olmalıdır.
- Kabin Ekibi yüzü kokpite dönük oturuyorsa, ayak tabanları sıkıca yere basmalıdır. Kemerler sıkıca bağlanmalıdır. Başı, aşağıya doğru eğer.
- Baş kısmı kabin memuru için çok önemli bir kısımdır. Doğru hareket kasın kırılmasını önler.
Kabin inişe hazırlanması genelde 20 dakikalık bir zaman dilimi gerekir. Bazen yeterli zamanda olmayabilir.
Bu nedenle iki tahliye türü vardır. Hazırlıklı tahliye ve Hazırlıksız Tahliye.
Hazırlıklı Tahliye genelde 20 dakikalık bir kısımdır. Kabin Ekibi ve Uçuş Ekibi birbirini kontrol eder. Çünkü her tahliye başlı başına büyük risk taşıdığı için kısa ve güvenli bir şekilde yapılması önemlidir.
Bu haftaki yazım Hayat Kurtaran Brace Pozisyonu hakkındaydı. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz.