Herkese yeni bir yazıdan merhaba bu yazımızda konumuz Sovyet yapımı olan ve Uzay gemisine benzeyen uçak olacak. Dilerseniz yazımıza geçelim.
1970’li yılların başında Amerikan denizaltıları Sovyetler Birliği için bir tehdit olmuştu. 1 hafta boyunca su altında kalabilen ve kimyasal füzeleri gövdesinde taşıyabilen Amerikan denizaltıları, Sovyetler birliğini rahatsız ediyordu.
Dönemin Sovyet yönetimi harekete geçti ve denizaltıları önleyecek bir amfibi uçak geliştirmesi için projenin başına Macaristanlı Robert Bartini getirildi. Bartini, dönemin ulaşım araçlarını yetersiz buluyordu ve yer etkisi adı verilen bir sistem sayesinde ulaşımın başka bir boyuta taşınacağına inanıyordu.
Bartini dönemin amfibi uçak geliştirici olan Beriev tasarım odasıyla birlikte projede çalıştı. Bartininin aklında dikey iniş kalkış yapabilen ve iniş yüzeyi ayırt etmeksizin her türlü fiziksel koşullara dayanabilecek bir uçak geliştirmekti. Böylelikle Sovyetler Birliği operasyonel işletme anlamında çok rahatlayacaktı. Ayrıca dönemin en teknolojik uçağı olması yanında en fonksiyonel uçağı olması planlanıyordu. Uçağın su yüzeyine yakın olarak uçması kanatlarının altındaki basıncı arttırır ve uçağın kaldırma kuvveti artar. Bu sayede abartılı boyutta ve ağırlıkta olan uçaklar rahatlıkla uçabilir bu olaya yer etkisi denmektedir. Bartininin aklında da uçağı bu şekilde uçurmak vardı.
Üst gövdeye yerleştirilen 2 adet jet motoru sayesinde 760 km hıza ulaşabilecekti. Yine gövde üzerine monte edilen 12 adet jet motoru sayesinde dikey iniş kalkış yapılabilecekti. Gövde altına yerleştirilen şişirebilir dubalar sayesinde de hem suda hem karda hem karada her türlü iniş kalkış yeteneğine sahip olabilecekti. Uçağın ağırlığı ise 57 tondu.
Üçüncü prototipte uçağın dikey iniş kalkış yapabilmesini sağlayacak motorların yerleştirilmesi bekleniyordu. Ancak projenin başına getirilen ekip çok yavaş ve acemilerdi üstelik başka projelerde de görev alıyorlardı. Bu durumdan rahatsız olan Bartini projenin yavaş işlediğini düşünüyordu.
Yavaş ilerleyen VVA-14 projesi Bartininin ölümünden sonra daha da yavaşladı ve proje en sonunda Sovyetler Birliği tarafından iptal edildi. İki adet prototipi olan uçağın bir adedi şu anda Rusya Havacılık müzesinde sergilenmekte.
Bartini çok çılgın fikirlere sahip olan bir mühendisti. VVA-14 projesini gerçekleştirebilseydi sıradaki hedefi suyun üzerinde uçabilen ve 25 uçak taşıyabilen devasa bir uçan uçak gemisi yapmaktı. Ama geriye sadece filmlerde ve çizgi filmlerde gördüğümüz uzay gemisine benzeyen VVA-14’ü dünyaya miras bırakmıştı.
Bu haftaki Uzay gemisine benzeyen uçak yazımızın burada sonuna geldik yeni yazılarda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.