Havacılık Müzeleri

Selam sevgili havacılık tutkunu okurlar. Sizlerle havacılık tarihine zamanda bir yolculuğa çıkacağız. Bu yazımda konumuz Havacılık Müzeleri ; dünyadaki bazı havacılık müzelerini öğreneceğiz gelin birlikte keşfedelim!

Ulusal Hava ve Uzay Müzesi (National Air and Space Museum)

ABD’nin başkenti Washington, D.C.(District of Columbia) bulunan bilim ve teknoloji müzesidir. Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nin diğer resmi adıyla Smithsonian Enstitüsünün 1946 yılında Ulusal Havacılık Müzeleri olarak kurulan bölümü ve ana binası, 1976 yılında National Mall’da açılmıştır. 2003 yılında Dulles Uluslararası Havalimanı’ndaki Steven F. Udvar-Hazy Center’ı da kendisine katarak 760.000 fit karelik (71.000 m2) alanda faaliyet göstermeye başlamıştır.

1946 yılından bu yana hizmet veren Ulusal Hava Müzesi’nde tarihi uçaklar, uzay aracı, füze, astronot kıyafeti, roket ve diğer uçuş eserlerini sergileyen 23 galeriye ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra, müzede Einstein Planetaryum’u ve IMAX sinema salonu da bulunmaktadır. Müze, yıllık 6.2 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak, dünyanın en çok ziyaret edilen beşinci müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Müzede sergilenen neredeyse tüm uçak ve uzay araçları orijinaldir.

Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi, iki bölümden oluşmaktadır.

DOUGLAS A4 SKYHAWK

Müzenin ilk katı yani giriş bölümünde Boeing Kilometre Taşları uçuş salonu karşılıyor. Bu salonda tarihe yön veren önemli uçaklar ve uzay araçları bulunuyor. Bu salonda sergilenenler arasında; Charles Lindbergh’in ilk transatlantik uçuşunu yaptığı Spirit of St. Louis, ses duvarını aşan ilk insanlı uçak olan Bell X-1, John Glenn tarafından kullanılan ve Amerika’nın ilk yörünge uçuşunu tamamlayan Friendship 7 kapsülü, Mariner, Pioneer ve Viking gezegen kâşifleri ve ilk özel olarak geliştirilmiş uzaya erişen pilotlu araç olan SpaceShipOne yer almaktadır. Müzede sergilenen diğer araçlar arasında Hubble Uzay Teleskobu’nun yedek aynası, William Herschel’in 20 metrelik teleskopunun tüpü ve usturlap gibi parçalar yer alıyor.

Spirit of St. Louis 
Friendship 7 Kapsülü
SpaceShipOne
Hubble Uzay Teleskopu
Boeing Kilometre Taşları Uçuş Salonu’nun çaprazında, Evreni Keşfetme Salonu yer almaktadır.

Bu salon, evren hakkındaki fikirlerin yeni astronomik araçlar geliştirirken nasıl geliştiğini göstermektedir. Evreni çıplak gözle görüldüğü gibi sunmakla birlikte teleskop fotoğrafçılık, spektroskopi ve dijital teknoloji gibi gelişmelerin, evreni görüşümüzde nasıl bir devrim yarattığını göstermektedir.

Evreni Keşfetme Salonu’nu ziyaret ettikten sonra tam karşınıza Dünya’yı Öteye Taşıma Salonu çıkıyor. Salonda Dünya’nın uzay istasyonundan göründüğü hali duvarda bulunuyor. Burası, son insanlı uzay uçuşunu ve gelecekteki olanakları keşfetmek için ziyaretçileri “yörüngeye” yerleştiren interaktif ve sürükleyici bir sergidir.

Müzenin ikinci katında, Apollo 11 uzay aracı ile aya iniş yapan Neil Armstrong uzay giysisi sergilenmektedir. Ziyaretçiler ayrıca, aya ayak basan ilk astronot olan Neil Armstrong’un aya yaptığı görev sırasında giydiği uzay giysisini görebilir ve 1972’deki Apollo 17 görevinden getirilen bir ay taşı örneğine dokunabilirler.

Müzenin son bölümü olan Wright Kardeşler Salonu’nda da uçuşla ilgili eserler ve çalışmalar sergilenmektedir. Dünyanın ilk başarılı uçağı olan 1903 Wright Flyer, Wright kardeşlerin tarihi uçuşlarının yüzüncü yılını kutlayan salonun merkezinde yer almaktadır. Bu salonun ilk bölümü, Wilbur ve Orville Wright’ın uçağı nasıl icat ettiklerini, kim olduklarını, nasıl çalıştıklarını ve başarılarını anlatmaktadır. İkinci bölüm, başarılarının dünyayı nasıl etkilediğini göstermektedir. Sergide, birçok tarihi fotoğraf ve kültürel eser, ayrıca Wright Kardeşlerin kişisel eşyaları yer almaktadır.

Bu devasa müzeye de ayrıca yüksek güçlü bir teleskopun merceğinden gökyüzüne bakarak gök cisimlerini izleyebilir ve Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nin Kamusal Gözlemevi’nde yıl boyunca belirli akşamlarda düzenlenen etkinliklerde, her biri farklı yere konumlandırılmış 3 büyük teleskoplar ile özel hava olaylarını da gözlemlememe şansımız var.

Apolla Uzay Mekiği

Eğer sizde benim gibi burayı merak edenlerdenseniz, Müze 25 Aralık günü hariç düzenli olarak sabah 10.00 ile akşam 17.30 saatleri arasında ziyarete açık. Bu arada burayı gezmek için en az 3 saat ayırmamızda gerek!

Musée Air France,Paris

Air France Havacılık ve Uzay Müzesi 1919’da bir havacılık mühendisi Albert Caquat’ın öneri teklifi ile Le Bourget Havalimanı’nda açıldı.  2 adet Concorde, Boeing 747 ve Spitfire’ın da aralarında bulunduğu 150 uçak bulunmaktadır. Bu müzede ayrıca sivil,askeri havacılık ve uzay alanlarında 19 bin 595’in üzerinde eser bulunuyor. Paris’ten New York’a ilk transatlatik uçuşu gerçekleştiren L’Oiseau Blanc’ın(Beyaz Kuş) iniş takımları da müzede sergileniyor. 2 yılda bir gerçekleşen dünyanın en büyük havacılık fuarlarından Paris Airshow da aynı havalimanında gerçekleşiyor. Müze 25 Aralık ve 1 Ocak günleri hariç saat 10.00-17.00 arası ziyarete açıktır.

British Airways Heritage Collection, Londra

İngiltere’nin bayrak taşıyıcısı 1974’te kurulmasına rağmen British Overseas Airways Corporation (BOAC) ve British European Airways (BEA) isimleriyle kökeni Birinci Dünya Savaşı sonrasına dayanır. British Airways, Aircraft Transport and Travel Limited (AT&T) adlı havayolu şirketinin Londra ile Paris arasında gerçekleştirdiği ve dünyanın ilk uluslararası yolcu uçağı seferi olarak kabul edilen 25 Ağustos 1919 tarihini, kendi kuruluş yıldönümü olarak baz alıyor. Londra Heatrow Havalimanı’nın yakınında kurulmuş ve rezervasyonsuz giriş yapılmamaktadır. Müzede 1919 tarihinden bu zamana kadar gerçekleştirdikleri operasyonların tümünü hissetmek mümkün. Ayrıca şirketin 1930’dan günümüze kadar şirketin kullandığı üniforma, tarihi resimler ve uçak modelleri bulunuyor.

Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi

18 Eylül 1998 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı ve ülkemizin ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen tarafından açılışı yapılmış. Türk Hava Kuvvetleri kayıtlarında bulunan çeşitli uçak, silah, mühimmat ve yer savunma sistemleri açık sergi alanında sergilenmektedir. Kapalı sergi alanında ise ilk yerli uçaklarımızın ölçekli modelleri, büstler, flamalar ve pilot kıyafetleri yer alır. Hava Şehitleri adlı köşesinde de bazı şehitlerimize ve Türk havacılık tarihinde önemli pilotlara ait kişisel eşyalar ile biyografileri yer almaktadır. Müze pazartesi günü hariç haftanın her günü 09.00-16.30 saatleri arası ziyarete açıktır.

Havacılık Müzeleri hakkında konuştuk ve bazılarına beraber göz attık umarım keyifli ve bilgili bir yazı olmuştur. Havacılık Müzeleri ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek Üzere!

Kaynak

Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü