Havacılıkta Simgeleşen Fotoğraflar

Herkese yeni bir yazıdan merhaba. Bu yazımızda geçmişten günümüze çekilmiş olan Havacılıkta Simgeleşen Fotoğraflar hakkında konuşacağız. Dilerseniz yazımıza geçelim.

Wright Kardeşler

17 Aralık 1903 tarihli bu fotoğraf, bir devrin başlangıcı oldu. İnsanlık tarihi boyunca nice teknolojik devrimlere imza atan insanoğlu, bu sefer kuşlara özendi ve uçmayı öğrendi. Wright kardeşler tasarladıkları uçakla ilk defa insanlı uçuş gerçekleştirdi ve insan oğlunun hayatına ilk defa uçak, uçmak gibi kavramlar girdi.

Concorde

İnsanoğlu kuşlara özenmiş ve uçağı icat etmiştir. İcat ettiği uçağı sürekli olarak geliştiren insanoğlu, bir gün geldi insan hayatına sesten hızlı yolcu uçağı ve sesten hızlı seyahat etmek gibi kavramları sokmuştu. Concorde ile seyahat etmek herkesin deneyimleyemeyeceği bir deneyimdi. Biletleri normal bir biletin neredeyse iki katı olan sesten hızlı seyahatin, genellikle zengin kimseler ve iş adamları tarafından deneyimlendiğini de belirtelim. Lüksün ve Şatafatın gökyüzüne taşındığı sesten hızlı uçmak kavramı artık hayatımızda yok. Yukarıdaki fotoğraf ise İrlanda Denizi üzerinde İngiliz Hava Kuvvetlerinde görevli Adrian Meredith tarafından 1985 yılında çekilmiş. Tornado uçağıyla rutin kontrol yapan pilot, İrlanda Denizi üzerinde karşılaştığı ve muhtemelen Londra-New York seferini yapan Concorde’u sesten hızlı uçarken kadrajlamış ve bu fotoğraf Concorde’un sesten hızlı uçarken çekilen ilk ve tek fotoğrafı olarak tarihe geçmiş.

Su-15 ve Korean Air Boeing 747

Kore Hava Yollarının 007 sayılı uçuşunun bir tasviri olan bu görselde Sovyet savaş jeti Su-15’in bir Boeing 747’yi vurduğunu ve uçağın düştüğünü görüyoruz. 1 Eylül 1983 yılında yaşanan bu olay Kore Hava Yollarının 007 sayılı New York-Seoul uçuşuydu. Uçuş New York-Anchorage-Seoul şeklinde planlanmıştı. Yani uçak New York’tan kalktıktan sonra Anchorage’e uğrayıp yakıt ikmali yapacak ve ardından yoluna devam edecekti. Uçuşunun ilk bacağını sorunsuz tamamlayan uçak ikinci bacağı yapması için yola çıkmıştı. Alaska’dan kalkan 747’nin, Seoul’a varmak için rotasını bir yay şeklinde çizmesi gerekiyordu. Aksi taktirde Sovyet hava sahasına girecekti. Soğuk savaşın en şiddetli dönemi olan o zamanda Sovyet hava sahasına bir Boeing 747 ile girmek, pek de istenmeyen sonuçları doğurabilirdi. Rotasında bir yay çizmesi gereken 747’nin pilotların ihmali sonucunda doğrudan hedefine yönelmişti.

Otomatik pilotta olan uçak en kestirme rotalardan giderek Seoul’a ulaşmaya çalışıyordu. Olması gereken rotadan kilometrelerce ötede olan Boeing 747, Sovyet hava sahasına girecek ve hiç istenmeyecek olaylar yaşanacaktı. Uçak ilk hava sahasını ihlal ettiğinde Mig 23 önleme uçakları havalanmıştı. Uçak, Sovyet hava sahasını ihlal ettikten sonra terk etmeye başlamıştı. Bu durum Sovyetler tarafından daha da şüphe uyandırmış, Boeing 747’nin bir casus uçağı olacağından şüphe duymaya başlamışlardı. Ardından tekrar hava sahasını ihlal eden uçak için bu sefer Su-15 tipi uçak havalandı ve Kore Hava Yollarının uçağını takip etmeye başladı. Sovyet pilot 747’nin üzerindeki Kore Hava Yolları boyamasını görebiliyordu.

Ancak bu bir kamuflaj olabilirdi.

Ayrıca bu uçağa müdahale etmeleri gerekiyordu. Amerika’dan gelen bir casus uçağının ellerinden kaçıp gitmesine izin verilemezdi. O sırada yakıt tasarrufu için irtifasını yükseltmeye başlayan 747, Sovyetler tarafından daha da şüpheli hale gelmişti. Sovyet pilot bu hareketi casus uçağının ondan kaçtığını zannetmişti. Artık uçağı vurmaması için hiçbir sebep olmayan Sovyet pilotu bir Sovyet füzesiyle Boeing 747’yi vurmuştu. 269 kişi taşıyan Boeing 747 bir Sovyet savaş jeti tarafından düşürülmüştü. Bu durum Dünyanın iki süper gücünün arasını oldukça germişti.

Sovyet birimlerinin tüm bu şüpheci yaklaşımının sebebi o gün orada bir Amerikan casus uçağının olduğu bilgisiydi.

Faciadan Sonra

Bu fotoğraf havacılık tarihinin en ölümlü kazasından sonra yani Tenerife kazasından sonra çekilmiştir. 27 Mart 1977 tarihinde KLM’e ait Boeing 747-100 ile Pan AM’a ait Boeing 747-100 yanlış iletişim şekli, havalimanının yetersiz kapasitesi, hava durumu ve KLM pilotu Van Zanten’in aceleci davranışları nedeniyle yerde çarpışmış, çarpışma sonucu 583 kişi yaşamını yitirmişti. Kazadan sonra çekilmiş bu fotoğraf muhtemel olarak Pan AM’a ait Boeing 747-100 uçağının enkazı. Fotoğrafın detayları uçak kazasının ne kadar şiddetli olduğunu bizlere anlatıyor. Aynı zamanda fotoğrafta enkazı bulunan uçak Bir havayoluna üretilen ilk Boeing 747 uçağıydı.

‘There She Goes’

Daha önce bu sitede Boeing 747 hakkında pek çok yazı yazdım. Geçtiğimiz aylarda yazdığım bir yazıda son Boeing 747’nin son montaj hattına girdiğini ve artık sonun başlangıcı olduğunu yazmıştım. Dün son montaj hattından çıkarılan son Boeing 747 Atlas Air’e teslim edilmek üzere test uçuşları için hazır hale getirildi. Tam 53 yıldır üretimde kalan Boeing 747’yi pek çok varyantta gördük. Pek çok hikâyede de yine başrolde o vardı. 53 yıllık serüvenini dün tamamlayan Boeing 747, son montaj hattından çıkarılırken fotoğrafları yayınlandı ve Boeing altına şöyle yazdı: ‘There she goes’ yani ‘İşte gidiyor’. Boeing 747’yi bir müddet daha yolcu ve kargo taşımacılığında görmek mümkün olacak. Havacılığa kattığın her şey için teşekkür ederiz Boeing 747.

Evet Havacılıkta simgeleşen fotoğraflar yazımızın daha sonuna geldik. Havacılıkta simgeleşen fotoğraflar yazımı beğendiniz mi? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek üzere.

Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü