Sanal Havacılık: Simülasyon Oyunları

Selam sevgili havacılık tutkunu okurlar! Bu yazımda Sanal Havacılık: Simülasyon Oyunları hakkında konuşacağız. Uçma heyecanını, tutkusunu evlerimizde bir pilot gibi nasıl yaşayabiliriz? Gelin birlikte keşfedelim!

Sanal Havacılık Nedir?

Sanal havacılık, internet veya bir yerel ağ ortamın da uçuş simülatörü, hava trafik kontrolü veya gerçek havacılık ortamında bulunan farklı görevleri bilgisayar ortamında belli yazılımlar kullanılarak simüle edilmesidir.

İçinde havacılık sevgisi ve uçma tutkusu olan ama sağlık veya maddi nedenlerden dolayı pilot olamayan kişiler için harika bir sanal ortam!

Bu sanal ortam 1980’yılında subLOGİC şirketi FS1 (Flight Simulator 1) adında çok basit siyah-beyaz çizgilerden oluşan bir simülatör yazılımı yayınladı. Bu yazılım ile ‘Sanal Havacılık’ başladı ve günümüzde de yenilenerek gelmeye devam etmektedir.

Ne kadar bilgisayar oyunu olsa da belki de “en ciddi oyun” olarak kabul etmek yersiz olmaz. En çok oynanan sanal havacılık oyunları neler? Gelin birlikte bakalım.

En Çok Oynanan Sanal Havacılık Oyunları

FlightGear Flight Simulator

Gerçeğe yakın uçuş simülatör oyunları arasında ilk listemizde ‘FlightGear Flight Simulator’ yer alıyor.1997 yılında tasarlanmaya başlamış olan bu simülasyon oyunu, günümüzde de gelişmeye devam etmiştir.

Açık kaynaklı, çok platformlu ve ücretsiz indirebileceğiniz bir simülasyon oyunu olan FlightGear Flight Simulator’a hala yeni uçaklar ve haritalar güncellenmeye devam ediyor. Oyun hem tek kişilik hem de birden fazla oyuncu ile oynama moduna sahiptir.

Microsoft Flight Simulator

Microsoft Flight Simulator, Microsoft firması tarafından Windows işletim sistemi için hazırlanmış bir uçuş simülatörüdür. En eski uçuş simülasyon oyunu olan ‘Microsoft Flight Simulator’ 1982 yılından bu zamana kadar yenilenerek devam etmektedir.

Microsoft Flight Simulator programının günümüze kadar gelmiş birçok sürümleri mevcuttur. Öyle ki, dünyada art arda serisi çıkarılan başka bir simülasyon programı yoktur. Çevrimiçi (online) olarak da kullanılabilen Microsoft Flight Simulator bugün geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Eğer siz de bu geniş kitle arasında yer almak ve uçuş deneyimini olabildiğince gerçekçi yaşamak isteyenlerdenseniz, Microsoft Flight Simulator programını satın alabilir ve iyi konfigüre edilmiş bir PC üzerinde birtakım üyelik işlemlerini de yaparak uçuş öğrenimine başlayabilirsiniz. Zira, Microsoft Flight Simulator bir oyun olmadığı gibi, gerçek bir uçak kullanma teorik bilgisini de gerektirmektedir.

Microsoft Flight Simulator, bir oyun sınıfında sayılamayacak kadar gerçekçi, ciddi ve bilgi gerektiren bir platformdur. Şöyle ki; çevrimiçi (online) olarak yaptığınız bir uçuş esnasında hava trafiğini tehlikeye girdirecek davranışlar, örneğin: İniş izni verilmeden piste yapacağınız bir iniş, lisansınızın (üyeliğinizin) iptal olmasına neden olabilir. Bu simülasyonun üyelik işlemleri ve diğer aktiviteleri ücretsizdir. Oyunda, kendi uçaklarınızı tasarlayarak dünyayı geziyor ve belli görevleri yerine getiriyorsunuz.

X-Plane11

2017 yılından günümüze kadar güncellenerek en son X-Plane11 Global Flight Simulator,hem masaüstü hem mobil platformlarda oyunculara gerçekçi uçuş tutkusunu sunuyor. Ayrıntılı, üç boyutlu kokpitler, manzaraların gerçekçiliği, değiştirilebilir senaryolar ve uçak çeşitliliği sunan bir platform. Kendi uçağınızı ve havaalanınızı da tasarlayabileceğiniz X-Plane11 Global Flight Simulator, uçuş eğitim programlarında da kullanılıyor.

IL-2 Sturmovik

IL-2 Sturmovik’e uçuş simülatörü yerine ‘savaş uçağı simülatörü’ demek daha doğru olur. Tarihe ilgisi olan ya da oyunlarda aksiyon arayan kişilerin çok seveceği uçuş simülasyon oyunu, İkinci Dünya  Savaşı’nda kullanılan uçaklar bulunmakta. Bir uçağı kullanmayı öğrenirken aynı zamanda uçaktaki silahları kullanarak savaşabiliyorsunuz.

Aerofly FS 2 Flight Simulator

IPACS tarafından geliştirilen ve 2014 yılında piyasaya sürülen Aerofly FS 2 Flight Simulator, gerçekçilik için mevcut en iyi ve en hızlı 3D grafiklerden birine, çarpıcı ayrıntı düzeyine ve sofistike bir uçuş dinamiği modeline sahip Aerofly FS 2 ile gökyüzünü keşfedin. Bir Boeing 747 Jumbo Jet, Cessna 172, Airbus A320’nin kontrolünü alın veya F-18 veya F-15E avcı jetlerinde gerçekçi manzarayı yakınlaştırın ve Aerofly FS 2’deki diğer uçaklardan birinde güzel manzarayı keşfedin.

   Flight Yoke
Joystick

                                          
             
                                                                                          

Bunlar veya başka uçuş simülasyon oyunlarını yüklediyseniz,uçaklarınızı kullanmak için Joystick veya Flight Yoke denilen levye gereklidir.Bunlardan hangisini seçeceğiniz size kalmıştır. Airbus A320 serisi uçaklar, eski bazı uçaklar ve helikopterlerde ‘Joystick’ veya ‘stick’ adını verdiğimiz çubuk şeklindeki kumandalar kullanılır. Bunların dışındaki çoğu uçak ‘Yoke’ dediğimiz kontrol kumandasını kullanır.

Sanal Havacılık: Simülasyon Oyunları yazımın sonuna geldim.Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz, keyifli okumalar.Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle!

Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü