Hava yolu şirketleri arasında en iyi yemek servisi, en iyi business sınıfı hizmeti ve online hizmetler arasında rekabet üst seviyelerde devam ederken, yine rekabetin büyük bir yoğunlukta yaşandığı bir alan daha var; Uçak İçi Eğlence Sistemleri. Bu hafta yolculuğumuzu daha keyifli hale getirmemizi sağlayan eğlence sistemleri hakkında konuşacağız.
Teknolojinin gelişimine en iyi entegre olan sektörlerin başında kuşkusuz havacılık endüstrisi geliyor. Koltuk arkalarına yerleştirilmiş ekranlarla başlayan bu macerada, bugün neredeyse her havayolu şirketi kendisine ait kanallarla yer alıyor. Bu noktada rekabet; içerik zenginliği, en yakın vizyon tarihine sahip filmlere yer verme gibi alanlarda gerçekleşiyor. Tabii bu filmlerin uçak içi eğlence sistemlerinde yer alabilmesi için büyük ücretler ödeyerek yayın haklarının satın alınması gerekiyor. Pek çok konuda olduğu gibi, havacılık sektöründe hizmet kalitesinin en yüksek olduğu orta doğu pazarı bu konuda da yine başı çekiyor.
Şirketler Bazında Göz Atalım
Emirates Hava Yolları Information, Communication ve Entertainment kelimelerinin baş harflerinden oluşan ICE ile yarışta lider konumunda.
Emirates, vizyona giren filmlere ortalama bir ay sonra kendi kütüphanesinde yer veriyor. Sistemde ayrıca internet tabanlı bağlantılar aracılığıyla bazı kanalların canlı yayınlarını izlemek de mümkün.
Türk Hava Yolları’nın uçak içi eğlence sistemi olan Planet de dünya genelinde yolcuların en beğendiği sistemlerin başında geliyor.
En yeni dizi, film ve diğer içerikleri izlerken bir yandan da anlık uçuş bilgilerini takip edebilir, yolcuların erişimine sunulan ve uçağın dışında yer alan üç farklı kameradan dışarıyı da gözlemleyebilirsiniz.
Ayrıca bu alanda THY bir ilki gerçekleştirerek 2019 yılında Digiturk ortak yayınıyla Türkiye – İzlanda milli maçını canlı olarak uçaklarında yayınlamıştı.
Yolcularına 4000’den fazla içerik sunan Qatar Airways ise film, dizi, belgesel ve dijital oyunların ötesinde daha önceki yazılarımda da yer verdiğim QVers için oluşturduğu platform aracılığıyla yolcularına bulutların üzerindeyken de metaverse evrenini deneyimleme şansı sunuyor.
Qatar Airways’in Qvers platformunu incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Biz site tasarımına bayıldık.
Havayolları yakın bir gelecekte eğlence sistemleri üzerinden de gelir elde etmek için bir takım çalışmalar yapıyor. Özellikle Amerika’daki bazı hava yolu şirketleri Netflix ve Amazon Prime gibi platformlar aracılığıyla daha fazla içeriği ekstra ücret ödemeleri şartıyla yolcularına sunmayı planlıyor.
Uçak İçi Eğlence Sistemi; Örnek Kaza
Son olarak uçak içi eğlence sisteminin neden olduğu bir kazadan bahsetmek istiyorum. Swissair’e ait LX111 sefer sayılı uçak 2 Eylül 1998 tarihinde New York’tan Zürih’e gitmek için havalanmış ve kalkıştan 52 dakika sonra kokpitte yoğun bir duman bulutunun belirmesiyle pilotları yangından haberdar etmişti.
Uçağın birinci sınıf kabini için dizayn edilen uçak içi eğlence sisteminin kabloları ısınmış ve oluşan kısa devre yangına sebep olmuştu. Atlantik’e düşen uçakta bulunan 215 yolcu ve 14 mürettebattan maalesef kurtulan olmadı.
Uçak İçi Eğlence Sistemleri yazımın sonuna geldik. Haftaya farklı bir konuyla yeniden görüşmek üzere. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz.