Bu haftaki yazım Tehlikeli Madde Eğitimi Nedir hakkında olacak. Zekiye Benan Böke İle güzel bir röportaj gerçekleştirdik.Sayın Zekiye Benan Böke, benimle röportaj yaptığınız için teşekkür ederim. Zekiye Benan Böke hakkında bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Soru 1: Tehlikeli maddelerin tanımı nedir?
-Tehlikeli maddeler, salığa, emniyete, diğer varlıklara ve çevreye zarar verme riski taşıyan maddelerdir. DGR (Dangerous Goods Regulations) kitabında tanımlanmış veya bu kurallara göre sınıflandırılmış olan madde veya nesnelerdir.
Soru 2: Tehlikeli maddeler eğitimi neden gereklidir?
-Hava yoluyla yapılmakta olan taşımaların önemli bir bölümünü tehlikeli madde gönderileri oluşturur. Uçuş sırasında normal taşıma şartlarında oluşan basınç değişiklikleri, ısı, nem ve titreşim gibi birçok etkenler, içerikleri ve yapıları nedeniyle tehlikeli maddelerin daha hızlı etkilenip reaksiyona girmesine neden olur. DGR ile ilgili kazaların büyük bölümü kuralların doğru uygulanmamasından kaynaklanmaktadır. Bu kuralların doğru uygulanması ve insan hatasının en aza indirilerek kazaların engellenmesi için DGR eğitimi (Eğitimin Hedefi ; Tehlikeli madde operasyon, kontrol, hazırlama ve paketleme konusunda faaliyet gösteren personelin yeterli bilgi seviyesine ulaşması.) şarttır. Tehlikeli maddelerin yolcu beraberinde taşınması sürecinde havacılık personelinin eğitilmesi ile kuralların doğru bir şekilde uygulanarak uçuş emniyetinin ve güvenliğinin oluşturulması çok önemlidir.
Soru 3: Tehlikeli madde eğitimini kimler alır?
- Tehlikeli madde gönderici ve paketleyiciler.
- Nakliye firmaları
- Operatörler(Havayolları) ve yer hizmetleri görevlileri,
- Güvenlik tarayıcılar, (H.A.1.5.2) eğitim müfredatı için asgari gereklikler tablosuna göre, asgari Kato göre eğitim almak zorundadırlar.
Soru 4: Eğitimin yasal temeli nedir?
-Eğitimin yasal temeli ICAO’nun ‘’Tehlikeli Maddelerin Havayolu ile Emniyetli Taşınmasından Teknik Talimatlar Kitabı.’’ IATA’nın ‘’Tehlikeli Madde Düzenleyicileri kitabı’’.
Soru 5: Tehlikeli maddeler ile ilgili eğitim gerekliliği nedir?
-Tehlikeli maddelerin taşınmasında görev alan kişiler 24 ay içerisinde tazeleme eğitimine katılmak ve sınava girmek zorundadır. 2 yılda bir tazeleme eğitimi ve sınava girmek şarttır.
Soru 6: Tehlikeli madde çeşitleri nelerdir?
- Havayolu ile taşıması kesinlikle yasak olan tehlikeli maddeler.
- Yolcu ve ekip beraberinde taşınabilen tehlikeli maddeler.
- Hava postası ile taşınabilen tehlikeli maddeler.
- Taşıyıcı sorumluluğu altındaki tehlikeli maddeler.
- Hava kargosu olarak izin verilen tehlikeli maddeler.
- İstisnai miktarda tehlikeli maddeler.
- Sınırlı miktarda tehlikeli maddeler.
- Gizli tehlikeli maddeler.
Soru 7: Tehlikeli maddeler kaç sınıfa ayrılır?
-Birleşmiş milletler (UN) tehlikeli maddeleri 9 risk sınıfı ve 3 paket grubu olarak belirlenmiştir.
- Sınıf 1-Patlayıcılar
- Sınıf 2- Gazlar
- Sınıf 3- Gaz Sıvılar
- Sınıf 4- Yanıcı Katılar
- Sınıf 5- Oksitleyici Maddeler Ve Organik Peroksitler
- Sınıf 6-Zehirli Ve Bulaşıcı Maddeler
- Sınıf 7- Radyoaktif Maddeler
- Sınıf 8-Aşındırıcılar
- Sınıf 9-Çeşitli Tehlikeli Maddeler
Soru 8: Tehlikeli madde etiketleri ne işe yarar?
-Tehlikeli madde etiketleri, bu maddelerin elleçleme ve taşıma sürecinde görsel uyarı niteliği taşımaktadır. Ayrıca DGR gerekliliği olarak her paketin üzerinde risk ve elleçleme etiketleri maddenin muhteviyatına uygun olarak yapıştırılır. Uyarı nitelikleri taşır.
Soru 9: IATA DGR kitabı kaç sayfadır?
-Tüm dünyada havayolu ile tehlikeli madde taşınmasında, bu maddeler gönderenler ve taşıyıcı operatörler bu kitapta yazan kurallara uygun hareket etmek zorundadır. IATA DGR kitabı 1100 sayfa civarındadır.
Bu haftaki yazım Tehlikeli Madde Eğitimi Nedir hakkındaydı. Zekiye Benan Böke İle güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisine teşekkür ediyorum. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca görüş ve önerileriniz için benimle Linkedln üzerinden iletişime geçebilirsiniz.