A380 havacılık sektöründen kopamaması ile ilgili olacak dilerseniz yazımıza geçelim. İyi Okumalar!
90’lı yıllarda fikir olarak ortaya çıkan ve 2000’li yılların ortalarında büyük umutlarla Airbus tarafından hayata geçirilen Süper Jumbo A380, maalesef piyasa koşullarına ayak uyduramadı ve 2021 yılının aralık ayında son A380 fabrika hattından çıkarılarak üretimi durduruldu. Son A380, Emirates Hava Yollarına teslim edildi ve filodaki 123.Airbus A380 oldu.
Elbette A380’i bir müddet daha göklerde görmek mümkündü fakat A380’in gözünün yaşına bakmayan piyasa koşulları bu sefer onun yüzüne gülerek göklerdeki serüvenini bir müddet daha uzattı. Birçok havayolu pandeminin bitmesiyle birlikte toparlanan sektörde artan yolcu talebi nedeniyle ve bazı durumlar doğrultusunda Airbus A380’i yeniden uçurmaya başladı.
Havayolları Tekrar A380’i Servise Veriyor
Korean Air, Singapore Airlines, Asiana Airlines ve Qantas gibi Airbus 380 operatörleri Airbus A380’i tekrar kullanmaya başladı. Bu durumla ilgili açıklama yapan Korean Air CEO’su: ‘Yolcular uçağı çok seviyor, çok sayıda Business Class koltuğumuz mevcut ve Airbus 380 yolcu potansiyeli yüksek olan hatlar için hala en iyi uçak konumunda.’ dedi.
Artan yolcu talebini karşılamanın yanı sıra A380’leri mecbur gökyüzüne döndürmek zorunda kalan şirketlerde mevcut. Doha merkezli Qatar Airways, Airbus A350 uçaklarında yaşanan boya korozyonu sorunu nedeniyle yere indirdiği uçakların yerine Airbus A380’lerini gökyüzüne döndürme kararı aldı. Qatar Airways CEO’su daha önce bu uçakların filoya girmesinin bir hata olduğunu söylemişti.
Yeni nesil yolcu uçağı B777X’in teslimat ve sertifikalandırma sürecinde yaşanan gecikmeler nedeniyle Alman bayrak taşıyıcı hava yolu Lufthansa 2023 yılında Airbus 380 uçaklarını tekrar servise vereceğini açıkladı. Sadece 14 tane Airbus 380 pilotu bulunan şirket A350 pilotlarına da Airbus 380 tip eğitimi verileceğini açıkladı.
Airbus, A380 ile Çalışmalarını Sürdürüyor
Airbus, A380 ile çalışmalarını sürdürmekte. Geçtiğimiz aylarda yukarıdaki fotoğrafı yayınlayan Airbus, CFM şirketinin geliştirdiği sürdürülebilir turbo prop motorun Airbus 380 gövdesine monte edilerek test uçuşları yapacağını bildirdi. Uçuş öncesinde yer testlerini tamamlayacak olan motor, sertifika ve test sürecinde A380’e güç verecek dört motordan bir tanesi olacak.
Ayrıca geçtiğimiz aylarda Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı ile uçan A380, kızartma yağı indeksli sürdürülebilir bir yakıtla test uçuşu yaptı. 3 saat havada kalan uçakta hiçbir problem olmazken A380’e güç veren Rolls-Royce Trend 900 motorlarını %100 sürdürülebilir yakıtla çalıştırdı.
Kapanış
A380’in bu kadar maliyetli bir uçak olduğu halde tekrar gökyüzüne dönmesi ve yolculara hala daha hizmet vermesi hayatın sürprizlerinden olsa gerek.
Bu haftalık bu kadar. Siz A380 hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce A380 tekrar eski prestijine kavuşur mu? Görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.