Bu haftaki konumuz Hindenburg Faciası hakkında. İyi Okumalar!
Günümüzde en modern, emniyet ve güvenlikli ulaşımı havayolu ulaşımıdır fakat modern havacılığın bugünkü konumuna gelmesi elbette zor olmuştur hatta hepimizin bildiği bir söz vardır “Havacılık tarihi kanla yazılmıştır.” İnsanı ne kadar da ürperten bir söz değil mi? Bu sözden de anlaşılacağı üzere modern havacılığın bugünlere gelmesi kolay olmamıştır. Modern havacılığın başlangıç tarihi olarak kabul edilen o acı gün 6 Mayıs 1937’dir. Peki bu tarihte neler oldu hadi birlikte bakalım.
Almanya’ya ait olan Hindenburg adlı bir zeplinin kazasıydı kırılma noktası. Zeplinler genel olarak balonların yükselmesini sağlayan ve yer altından çıkan yenilemeyen bir gaz olan helyum gazını kullanır fakat söz konusu olan zeplinimizde helyum gazı kullanılmıyordu. Almanya, zeplini uçurabilmek için gerekli olan helyum gazını elde edebilmek için, o dönemin tek tedarikçisi ABD’nin kapısını çaldı. Ancak ABD Nazi Almanya’sına ambargo nedeniyle Helyum gazı satamadı. Alman mühendisler bunun yerine son derece yanıcı bir gaz olan hidrojen gazı kullandı.
6 Mayıs 1937
Hidrojen yüklü Hindenburg adlı zeplin 63. ve son yolculuğuna 36 yolcu ve 61 subay, mürettebat ve stajyer ile birlikte 3 Mayıs 1937’de saat 19:16’da Almanya’nın Frankfurt kentinde başladı. Hidrojenin girmesini önlemek için çift kapılı bir hava kilidi de dahil olmak üzere sigara içme odasının güvenli olmasını sağlamak için özel önlemler alınmıştı. Köln üzerinden Hollanda ve İngiliz Kanalı’nı geçtikten sonra 02:00 gibi Atlantik geçişine başlamış, Grönland’ın güney ucu üzerinden Newfoundland’de Kuzey Amerika’ya ulaşmış, 6 Mayıs öğlen vakti Boston, 15:00’te ise New York’ta Manhattan gökdelenlerinin üzerinden geçmişti. Kötü hava şartları yüzünden kaptan Max Pruss iniş yapmak yerine Jersey sahillerine gitmişti. Saat 18.00’de hava koşulları düzeldi ve iniş için en erken saati belirlediler.
Saat 19.00’dan kısa bir süre sonra güneybatı yönünden yaklaşırken rüzgâr doğudan esiyordu. Hindenburg keskin bir S dönüşü yaptıktan ve iniş hatlarının indirilmesinden birkaç dakika sonra yer ekibi üyeleri, muhtemelen hücresinden kaçan hidrojenin neden olduğu, geminin sonundaki kumaş örtüsünün altında “dalgalanma” olarak tanımladıkları şeyi gördüler. Saat 19:25’te Hindenburg’un kuyruğunda alevler belirmekle kalmadı saniyeler içinde, ateş tüm kuyruğu kapladı. Yangın başladıktan tam 36 saniye sonra zeplinden geriye kalan tek şey iskeleti olmuştu. 36 yolcu ve 61 mürettebattan 36’sı yanarak ve yanan gazdan etkilenerek hayatlarını kaybetmişlerdi.
Bu acı tarihten itibaren artık zeplinler kullanılmamaya başlanmış ve 2.Dünya Savaşından günümüze kadar gelen zeplin sayısı oldukça azdır. Neredeyse kusursuz şekilde ilerleyen modern havacılığın temelleri o günden bugüne gelişerek günümüzdeki şeklini almıştır.
Peki kazaya sebep olan neydi?
1.Teori Pilotaj Hatası
Hindenburg kaptanı Max Pruss ve Lehmann ölümlerinden çok sonrasında bile kötü hava koşullarında indikleri için suçlandılar.
2.Teori Teknik Hata
Hindenburg faciası üzerine, Alman propaganda bakanı Goebbles geminin dayanıklılık testlerini tamamlamadan hizmete sürüldüğünü iddia etmiştir.
3.Teori Sabotaj
Bir diğer açıklama ise Hindenburg zeplinin sabote edildiği yönündedir; fakat gemi enkazı mercek altına alınmış ve yapılan incelemeler sonucunda Hindenburg faciasının sabotaj olduğu iddialarını ispatlayacak ikna edici bir delil konulmadı.
Ancak şu anda en geçerli hipotez statik elektrik hipotezidir. Hindenburg inişe çok fazla geç kalmamak için statik elektrik dolu bulutların içinden geçmişti Atlas Okyanusu’nun üzerindeyken. Bu da dış yüzeyin üzerinde çok fazla yüklü tanecik bulunmasına neden oldu. İniş sırasında da bu parçacıklar etkileşime girerek kıvılcım oluşturdular ve araçtaki hidrojeni çok rahat tutuşturup aracı patlattılar. Kıvılcımın nedeninin halatlardaki olası ıslaklık olduğu da ayrıca savunuldu. Hindenburg felaketi zeplinlerin yolcu aracı olarak uzun yollarda kullanılması akımını sonlandırmıştır.
Kazaya sebep olan her ne olursa olsun önemli olan geçmişten ders çıkarmış olmamız ve havacılık sektörünü günümüz modernliğine getirmemiz bilimsel çalışmalar ile daha da ileriye güvenli ve emniyetli bir şekilde taşıyacak olmamızdır.
Hindenburg Faciası hakkındaki yazım bu kadardı. Haftaya görüşmek üzere!