Uçak Bileti Fiyatları Neden Artıyor?

by Ela Erdem

Uçak Bileti Fiyatları neden artıyor içeriği Ela Erdem tarafından caneracarbay.com için hazırlanmıştır. Kendisine yazısı için çok teşekkür ederiz.     

Uçak bileti fiyatlandırması havayolu gelir yönetiminin sistemi tarafından yapılıyor. Havayolları, geniş bir yelpazede kriterler zincirine göre fiyatları belirleniyor. Eski havacılık tarihinde bilet fiyatlandırması rekabetsiz bir ortamda, tamamen kendilerine ait kurallara göre belirlenirdi. Çok yüksek ve aşırı düşük bilet fiyatlarıyla karşılaşılırdı. Havayolunun yaygınlaşması ve rekabet artışı üzerine şirketler yasal bir düzenleme yaptı. Havacılık sektörünün güvenilir, emniyetli, açık ve şeffaf, kaliteli şekilde olması için yasal düzenlemeler ve standartlar getirildi.

Uçak Bileti fiyatlarını etkileyen kriterler

1.REKABET: Uçak bileti fiyatları çok büyük oranda rekabet ile şekilleniyor. Eğer belirli bir rotada sadece bir veya iki havayolu uçuyorsa rekabetin yoğun olmaması nedeniyle fiyatlar yükseliyor kısaca rakip havayolu firmasının olup olmamasına, sayısına ve yolcu talebine, özel günlere göre değişiyor.

2.HAVAYOLU ŞİRKETLERİ: Şirket seçimi fiyatları belirleyen önemli etkenlerden biri. Kaliteli firmalar için konfor, kalite ve marka algısını korumak gibi ilkeler önemli olduğu için fiyatlara yansıyor. Daha düşük tarifeli firmalar yeme içme, bagaj kg sınırı, koltuk seçimi gibi ekstra ücretlerden kısılıp sadece uçak bileti fiyatı olarak daha uyguna satılıyor.

3.ÖZEL GÜNLER: Bayramlar, resmî tatiller, toplantı gidiş-dönüş son an biletleri, yaz sezonu gibi özel günlerde çoğu kişi benzer planları yapması, özel günleri herkesin bilmesi uçak biletlerinin talebini arttırıyor. Buna değinmişken arz/talepten de bahsedelim, her alanda olduğu gibi sık seyahat edilen dönemlerde, yerlerde talep çok olduğu için fiyatlarda yükseliyor.

4.HAVAALANI KONUMU: Şehirdeki havaalanı sayısı az ise o bölgeyi tercih etmeniz daha az ücret ödemenizi sağlayabilir. Havalimanı vergisinin yüksek olması bilet fiyatlarının yükselmesine neden olabiliyor.

5.ROTA VE PAZAR ANALİZİ: Genelde havayolu firmaları belirli rotalara gidecekleri zaman önceden araştırmalar yapar ve rakip firmaların bilet fiyatlarını inceleyerek pazarı analiz ederler, fiyatları düzenlerler.

6.SEYAHAT SÜRESİ: Gittiğiniz yerde gidiş-dönüş yapmak ile bir hafta kalmanız arasında fiyat farkı olabiliyor. Kalma süresini önceden ayarlayarak veya süre açısından daha esnek olursanız aynı fiyata bir iki gün daha kalabiliyorsunuz.

Uçak bileti fiyatları gerçekten arttı mı?

   Son yıllarda Türkiye’nin gündemi enflasyon, fiyat artışı. Hepimizin bildiği üzere, sorun fiyat artışından öte halkın gelir seviyesindeki düşüş ve bu düşüş sayesinde hayat pahalılığını her alanda olduğu gibi bilet fiyatlarında da hissediyoruz.

İç hat kısmına bakacak olursak;

Her şeyin havacılık adına gerilediği hatta durduğu COVİD-19 öncesinin tavan fiyatını baz alırsak (2019) 352TL olarak karşımıza çıkıyor.

-Bu fiyat o zamanki dolar kuru ile 67USD’ye denk gelmekteydi.

-Şu anki kurla hesapladığımızda 1200TL ediyor.

-Son tavan fiyatı zammına rağmen (1150TL) fiyatlar arasında uçurum görünmüyor. COVİD-19’un neden olduğu gerileme ve duraksamaya göre iyi gibi duruyor. Havacılık dolara endeksli bir alandır ve tabii ki ülkemizin içinde olduğu enflasyonu da unutmayalım.

Dış hatlar;

Dış hatlar kısmında fiyatlar genelde yolcu talebi ve kapasite arzı çerçevesinde şekilleniyor.

İstanbul-New York uçak bileti fiyatı 2019’da yaklaşık 2243TL → 407USD(2019)

2022’nin Eylül ayında ise en ucuz İstanbul- New York bileti 5.515TL→306USD(2022) (skycanner.com.tr)

Şu an ki dolar kuruna göre 407USD İSE →7336TL(2022) yapıyor.

Bu tabloya bakıldığında demek ki uçak bileti fiyatları yükselmiyor, Türk Lirası USD karşısında değer kaybediyor ve bu TL olarak fiyatlara yansıyor… Ve tabii ki Ülkemiz dışında düşünürsek dünyada da uçak biletlerinin fiyat artışı mevcut. Özetle her ülkenin, ülkesindeki döviz kuru uçuş maliyeti konusunda kilit bir konu.

Neden?
Giderler dolar cinsinden:

Uçakların uçması için gereken yakıt, kira ücreti, sigorta, havalimanı ücretleri, yedek parça ve bakımlar için dolar ödeniyor ki bu neredeyse her şey için ödeniyor demek maalesef.

Petrol fiyatının artışıyla A350 ve Dreamliner gibi yakıt cimrisi uçaklar tercih ediliyor. Bu artışın sebeplerinden biri maalesef Rusya-Ukrayna işgali, bu işgal ham petrol %50 daha maliyetli hale getirdi. Petroldeki fiyat artışı elbette A380 ve B747 gibi dev Jumbo jetlerin sonu yaklaştırabilir gibi gözüküyor.

ABD ve Avrupa’da yaşanan personel sıkıntısı da azımsanacak ölçüde değil. Bu sıkıntı şirketlerde zarar ortaya çıkarıyor. Zarar da karşılanmak için bilet fiyatlarına yansıtılıyor maalesef.


Sizin Uçak Bileti Fiyatları hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Benimle sosyal medya hesaplarımdan veya iletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00