Üniversitede Pilotaj Tercihi

Pilotaj tercih konusunda bu zamana kadar birçok soru alıyordum. Sizler için bu yazıyı alanında uzman bu yolları iyi araştırmış bir arkadaşımızın kaleminden aktarmaya karar verdim. Bu içerik şu anda kendisi de Pilotaj bölümü okuyan Ela Erdem tarafından caneracarbay.com için hazırlanmıştır. Kendisine yazısı için çok teşekkür ederiz.

YAZI İÇERİĞİ:

1.Türkiye’de, KKTC’de pilotaj eğitimi veren üniversiteler ve burs oranları hakkında önemli detay bilgiler.

2.Pilotaj bölümünü tercih ederken dikkat edilmesi gerekenler ve sağlık şartları hakkında.

1. Türkiye’de, KKTC’de pilotaj eğitimi veren üniversiteler ve burs oranları hakkında tüm önemli bilgiler.

 Türkiye’de toplam 10 adet, Kıbrıs’ta ise 2 adet üniversitede pilotaj bölümü bulunmaktadır. Aşağıdaki görselde bulunan üniversiteler BURSLU şekilde eğitim vermektedir. Eskişehir Teknik Üniversitesi dışında diğerlerinin ayrıca ÜCRETLİ kontenjanları da bulunmaktadır.

Tercih dönemimde araştırmalarım doğrultusunda edindiğim, her yerde olan değil de bir öğrencinin gözünden/kafasına takılan detay bilgileri size aktaracağım.

1.Özyeğin Üniversitesi:

Bu üniversitede tam burslu şekilde girdiğiniz sıralamaya göre nakit burs + yemek bursu + yurt bursu alabilirsiniz. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

*Gelelim pilotaj bölümüne, bu üniversitede burslu şekilde pilotaj okurken hiçbir ücret ödemiyorsunuz.

Her sene ücretler güncellendiği için uçuş okulu ücreti hakkında lütfen okulu arayıp bilgi alınız.

*Uçuş okulu ücretini (54.000 EURO) kılavuz burs oranı kadar üniversiteniz karşılıyor. Ayrıca şu an ülkemizde bulunan en yüksek puanlı pilotaj eğitimi bu üniversitede veriliyor, bu da tabii ki işe girme süreçlerinde işe yarayacak bir detay. Ekstra olarak ilgilenenler Özyeğin Üniversitesinin mezun işe girme oranına da bakabilir.

 *Özyeğin Üniversitesi Pilotaj Bölümü tarafından; uçuş eğitimleri ise imzalanan Eğitim İş birliği Protokolü çerçevesinde AYJET Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu tarafından verilir. Mezunlar, Lisans Diploması ile birlikte  SHGM’ den Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı (ATP-A) almaya hak kazanır.

*Son olarak bu üniversitenin kampüsünde bir adet simülatör olduğunu da söyleyelim çok kolaylık sağlayacağından şüphemiz yok.

2.Eskişehir Teknik Üniversitesi:

Bu üniversite tamamen devlete bağlı olduğu için öncelikle bölümün maliyetini düşünmenize hiç gerek yok. Eskişehir Tekniği araştırırken edindiğim en önemli detay çok köklü bir üniversite olduğuydu. Köklü üniversiteler öğretim üyeleri gibi etkenler açısından önemlidir.

*JAA (Joint Aviation Administration) organizasyonunun öngördüğü program 750 saatlik olmasına rağmen bu okulda 1324 saat fazlasıyla 2074 saat olarak uygulanmaktadır.

*Pilotaj Bölümü öğrencileri, entegre hava yolu nakliye pilotu eğitimini tamamlayarak, ticari hava taşımacılığındaki çok pilotlu, çok motorlu uçaklarda ikinci pilot olarak görev yapabilecek düzeyde eğitilmekte ve CPL(A)/IR(A) lisansını alabilmeleri sağlanmaktadır.

*Bu okulla ilgili son olarak, kampüs havaalanının yanında bulunmaktadır ve hangarlara sahiptir.

3.KTO Karatay Üniversitesi:

Bu üniversitede Pilotaj Bölümü uçuş ücreti (uygulama) ÖSYM tam burslu öğrenciler, uçuş eğitimi ücretinden muaftır.

*Türkiye’de yalnızca KTO Karatay Üniversitesi’nde uygulama eğitimleri, planör uçuşlarıyla başlamaktadır. Planör lisansına (SPL) sahip olan bir pilot adayı, bir uçağa nispeten çok daha üst düzey kumanda becerisi gerektiren planör kullanımda, kumanda becerilerini geliştirmektedir.

*Bu okulun, okula yakın kendi pisti bulunmaktadır.

*KTO Karatay Üniversitesi, pilot adaylarına herhangi bir ek ücret ödemeksizin Çift Anadal Programı’na katılma hakkı vermektedir. Pilotaj öğrencileri üniversiteye girişte herhangi bir burs elde edememiş olsa dahi, YÖK tarafından belirlenmiş olan şartları sağlamaları halinde ikinci bir anadal programına ücretsiz kayıt olmaktadır.

4.Bahçeşehir Üniversitesi:

Bu okulda ÖSYM tam burslu öğrenciler için uçuş eğitim ücreti 57.000 EURO + KDV okul tarafından karşılanır. Uçuş eğitimi BAU FLİGHT ACADEMY’ de verilir.

*Bu üniversitede verilen eğitim İngilizce dil eğitimini, akademik ve seçmeli dersleri, Hususi Pilot Lisansı (PPL-A) ve Havayolu Taşımacılığı Pilot Lisansı (ATP-A) Teorik Yer Derslerinin yanı sıra eğitim uçakları ve simülatörler üzerinde seçkin öğretmen pilotlar tarafından verilen Uygulamalı Uçuş Eğitimini kapsamaktadır.

*BAU’ da applybau burs programı vardır. Pilotaj bölümüne applybau sistemi üzerinden başvurabilirsiniz. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

*Bahçeşehir Üniversitesi İlk 1000 öğrencilerine nakdi destek yapmaktadır. *Ayrıca ilk 100 ve 1000 öğrencilerine hazırlık sınıfını Washington D.C. kampüsünde okuma fırsatı sunuyor, ancak bu yıl içerisinde yukarıda belirttiğim nakit burslar alınamıyor. Yine de İngilizce pratiği, yurtdışı görmek açısından iyi bir fırsat özellikle pilotaj bölümünde İngilizcenin önemi çok büyük. HER SENE DEĞİŞTİĞİ İÇİN YENİ SENEDE BURS YÖNETMELİĞİNE BAKMANIZI ÖNERİRİM.

5.Atılım Üniversitesi:

Atılım Üniversitesi bünyesindeki pilotaj eğitimi ücretleri eğitim öğretim ile uçuş ücretlerini kapsamaktadır. Tam burslu kayıt olan öğrenciler eğitim ücreti ve uçuş eğitim ücretinden muaf tutulacaktır. (58.000 EURO) .BURSLAR VE ÜCRETLER.

*Bu okulda, 45 saat PPL Uçuşu ile Hususi Pilot Lisansı (Private Pilot License-PPL),5 saat Gece Uçuşunu,85 saat Sorumlu Pilot olarak (PIC) Uçuşu,35 Saati FNPT II simülatöründe ve 15 saati uçakta olmak üzere toplam 50 saat Aletli Uçuşu,15 Saat Commercial Pilot License (CPL) Uçuşu ile (CPL/IR Lisansı),13 Saat Çift Motorlu Uçaklarla Uçuşu ile (ME/IR Lisansı) alınır.

*Uçuşlar, Atlas Global Hava Yolları A.Ş. tarafından kurulmuş olan AFA Uçuş Okulu bünyesinde yapılır. AFA Uçuş Okulu uçuş eğitimleri için ana eğitim üssü olarak Çorlu, yedek üsler olarak Edremit, Çanakkale, Bodrum ve Dalaman meydanlarını kullanmaktadır. 

*Atılım Üniversitesi öğrencileri CPL/IR Frozen ATPL eğitimlerini tamamladıktan sonra talep etmeleri halinde AFA ve ATLASGLOBAL havayolu firması ile yapılmış olan anlaşma kapsamında AIRBUS A319/320/321 Tip İntibak Eğitimi alabileceklerdir.

*Atılım Üniversitesi hangarını ve ADANA Havalimanı uçuş Operasyon binasını aktif olarak kullanmaktadır. Adana Havalimanı Ana Uçuş Yerleşkesi inşaatı devam etmektedir.

6.Türk Hava Kurumu Üniversitesi:

Üniversite tarafından belirlenen uçuş eğitimi ücreti 75.600 ABD Dolarıdır. Üniversiteye giriş bursu sadece burs oranı kadar öğrenim ücretini kapsamakta olup; barınma, beslenme, ulaşım, kitap vb. giderler burs kapsamı dışındadır.

*Mezunlar PPL (Hususi Pilot Lisansı) ve ATPL (Ticari Pilot Lisansı) lisanslarını elde ederler.

*Bu okulda uçuş eğitimi THK UÇUŞ AKADEMİSİ’DE verilir. Şehir merkezine yakındır ve kendi pisti vardır.

7.İstanbul Okan Üniversitesi:

Bu üniversitede verilen pilotaj eğitiminde uçuş ücretini burslu öğrencilerde okul karşılamaktadır.

*Dil puan türü dışındaki puan türlerinde, ilk 1000’den yerleşenlere, 1.000 TL, aylık + yurt bursu (4 kişilik oda), 1001-5000 arasında yerleşenlere sadece 500 TL aylık, dil puan türünde, ilk 100′ den yerleşenlere akademik yıl (8 ay) süresince 1.000 TL aylık + yurt bursu (4 kişilik oda), 101-500 arasında yerleşenlere sadece 500 TL aylık nakit burs veriliyor.

*Okan üniversitesi de uçuş okulu için Atlantik Uçuş Okuluyla anlaşmalıdır.

*Ayrıca, AFA bünyesinde FNPT-II / MCC Uçuş Eğitim Simülatörü bulunmaktadır.

*Okul “İş yaşamına en yakın üniversite” unvanıyla anılmaktadır.

*Tam ücretli programa ilk tercihten yerleşenler eğitim ücreti üzerinden %10 indirim elde eder. (Uçuş ücreti 1. sınıftan itibaren 4 yıl ödenmektedir.) UÇUŞ ÜCRETİ: 14.250 Euro (KDV hariç) %10 Tercih İndirimli Ücret (KDV hariç) 209.038TL

* OKAN ÜNİVERSİTESİ ÜCRETLER İÇİN TIKLAYINIZ.

8.İstanbul Aydın Üniversitesi:

*Aydın Üni. sitesine baktığımızda (Pilotaj bölümünde tercih bursu yıllık eğitim ücretini kapsar, uçuş eğitim ücretini kapsamaz.) yazmakta. Bu bilgi biraz kafamızı karıştırdığı için uçuş ücreti hakkında mail ile iletişime geçip sorduk.

*Üniversitenin genel sekreterliğinden Emine Erdoğan’dan gelen mailde: ”Tam burslu öğrencilerin eğitim ücreti 0 tl dir.” şeklinde cevaplandı.

*Bu üniversitenin uçuş dersleri True Course Flight Academy’de verilmektedir.

*Pilotaj bölümü 2021 de açılmıştır.

* AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÜCRETLER İÇİN TIKLAYINIZ.

9.Nişantaşı Üniversitesi:

Bu üniversitede verilen pilotaj eğitiminde uçuş ücretini burslu öğrencilerde okul karşılamaktadır.

*Erah Uçuş Okulu ile çalışmaktadır.

*Pilotaj bölümü 2021 de açılmıştır.

*Sivil Havacılık alanlarında Çift Ana dal yapılmasına izin verilmektedir.

* NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ÜCRETLER İÇİN TIKLAYINIZ.

10.Girne Amerikan Üniversitesi:

Öncelikle bu üniversitenin en büyük farkı Kıbrıs’ta olmasıdır. Orada okuyan öğrencilerle görüşmemde genel olarak ekstra yaşam pahalılığından şikayet ediyorlardı.

*Bu okulda tam burslu olsanız bile bir miktar okul ücreti ödeniyor.

* GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ ÜCRETLER İÇİN TIKLAYINIZ.

11.Girne Üniversitesi:

Bu üniversite de Kıbrıs’tadır.

*Burs oranı kadar uçuş okulu ücreti , hazırlık sınıfı ücreti ve eğitim ücreti karşılanıyor. Ancak yerleşen öğrencilerden öğrendiğim kadarıyla kayıt sırasında bir miktar ücret ödeniyor.

*Erah Uçuş Okulu ile anlaşmalıdır. Uçuşlar Türkiye’de yapılmaktadır

*Bu iki okul hakkında duyduklarımdan bazıları Türkiye’deki özel okulların aksine her şeyden bir miktar para talep edildiğiydi. Özel olduğunu hissediyorsunuz yani.

*Bunların yanı sıra uygulamalı bilimler adına iyi bir okul deniyor.

* Burs Oranına göre Hazırlık Okulu ve Pilotaj Uçuş Eğitim Ücreti aynı oranda belirlenmektedir.
Eğitim Ücretlerine ve Uçuş Eğitim Ücretlerine %5 KDV dahil değildir.
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde SGK kapsamında bulunan tüm öğrencilerimize ÜCRETSİZ sağlık hizmeti verilmektedir.
*Uçuş Eğitim Ücreti: Alınan Uygulamalı Uçuş Dersi + Ulaşım + Konaklama (Yemek Ücreti Hariç) masraflarınızı kapsamaktadır.

** GİRNE ÜNİVERSİTESİ ÜCRETLER İÇİN TIKLAYINIZ.

12.Antalya Bilim Üniversitesi:

Bu üniversitede verilen uçuş eğitimi kılavuz burs oranının dışındadır.

*Bu üniversitenin pilotaj bölümünde verilen uçuş dersleri LİSTELERDE BURSLU YAZMASINA RAĞMEN okul tarafından karşılanmamaktadır. Bu bölümü tercih ederken dikkat etmeniz nokta burası. Çünkü burslu olduğu sanılıp bu bilgiyle karşılaşılıyor. Bölüm tercih edildikten sonra maalesef değiştirmek ve geçiş süreci can sıkabilir aman dikkat.

*Bu pilotaj eğitiminin diğer üniversitelerden büyük farkı eğitim dilinin Türkçe olmasıdır.

*Praxis Uçuş Okulu ile anlaşmalıdır. Karain Meydanı. (Burslu öğrencilerde bile uçuş okulu ücreti ödenir.)

2.Pilotaj bölümünü tercih ederken dikkat edilmesi gerekenler ve sağlık şartları hakkında

Öncelikle bu bölümü yazarken düşündüğüm ilk şey gerçekten bu işi 40-50 yıl boyunca yapabilir miyim oldu.

Her işe para için katlanmanın zor olduğu gibi Pilotluk mesleğinin çok konuşulan maaşı yüzünden de o kadar yıl yapılabileceğini sanmıyorum. Konuştuğum, görüştüğüm Pilotlar da aynen bu şekilde beni uyarmışlardı.

*Sağlık Şartları:

Bu bölümü düşünen, pilotaj tercih etmek isteyen, ve bu konuları merak eden herkesin en kafasına takılan konu sağlık şartları.

 *Öncelikle bu bölüme puanınız yetiyor, tercih etmeden önce gidip sağlık testi yaptırmanız en doğrusu olacaktır. Tercihler açıklandıktan sonra eğer sağlıkta bir sıkıntı çıkarsa maalesef yatay geçiş yapmanız gerekecek bu süreçler de biraz can sıkıcı olabiliyor.

*O yüzden buradaki en önemli detay bölümü yazmadan önce sağlık testine girmenizdir.

*Bu link üzerinden okulların ve Sivil Havacılığın onayladığı teste girebileceğiniz hastanelere buradan bakabilirsiniz.

Merhaba yazım bu kadardı. Sizinle üniversitede pilotaj bölümü tercih ederken takıldığım, araştırdığım, mailleştiğim gerek işi yapanlarla sohbet ettiğimde öğrendiğim detayları paylaşmak istedim. Pilotaj tercih ile ilgili diğer bilgilere zaten arama motorundan ulaşıldığı için çok genel yazmadım önemli detaylara yer verdim. Umarım işinize yarar okuduğunuz için teşekkürler.

Aklınıza takılan tüm soruları bana aşağıdaki yorum bölümünden ulaştırabilirsiniz.

DİKKAT Her yıl üniversitelerin burs oranları, verdikleri nakit burslar, eğitim ücretleri veya önceden uygulanan programlar/usüller değişebilir. Aşağıdaki linklerden yukarıda belirttiğim üniversitelerin burs oranlarıyla ilgili GÜNCEL bilgi alabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Üniversitelerin burs oranları ve eğitim ücretleri hakkında bilgi.
  1. Özyeğin
  2. Eskişehir Teknik
  3. KTO Karatay
  4. Bahçeşehir
  5. THK
  6. Okan
  7. Aydın
  8. Nişantaşı
  9. Girne Amerikan
  10. Girne
  11. Antalya Bilim

Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü

1 Yorum Yap

Sıla September 27, 2022 - 10:10 am
Üniversite için merak ettilerimi buldum teşekkür ederim.
Add Comment