Bu THY‘de Yeni Uçmaya Başlayacak Pilotlar için Rehber yazı dizisi Türk Hava Yollarında görev yapan sayın hocam Kaptan Aykut Çakır tarafından hazırlanmıştır. Kendisinin hazırladığı bu notlardan belki de şimdiye kadar yüzlerce B737 filosu ikinci pilot arkadaşımız faydalanmıştır. Kendisi hazırladığı dokümanları 2 eylül tarihi itibari ile güncelleyerek şu anda şirkete yeni girmiş ve eğitimde olan ikinci pilot arkadaşların faydalanabilmesi için kullanıma sunmuştur.
Yayınladığı gün elime geçen notları hızlıca bir solukta tekrardan okudum. Okuduktan sonra aklıma gelen ilk şey bu bulunmaz nitelikteki bilgi hazinesini siz okuyucularım ile paylaşmaktı! Kendisini bu konu için aradığımda sağolsun beni kırmadı ve yazıları sitemde yayınlamak için bana izin verdi. Bu yazı dizisini lütfen herkes ama herkes okusun böylece bir pilotun normal operasyon sırasında neler yaptığını bilebileceksiniz. Ayrıca bu yazı dizisi mesleğe yeni başlamış, başlayacak ve başlamayı düşünen herkesin zihninde farklı bir çağrışım uyandıracaktır. Bu vesile ile sizlerin huzurunda sayın hocam Aykut Çakır’a bir kez daha bu güzel içeriği hazırladığı ve sizlerle paylaşmamı sağladığı için teşekkür ediyorum.
BAŞLANGIÇ
Bu yardımcı evrakı şirkete yeni giren kendi arkadaşlarıma rehber olması için önce birkaç sayfa olarak hazırlayıp vermiştim. Sonra biraz derine indim. Arkadaşlar da birbirlerine vermişler. Böylelikle yayılmış. Sonra bunu güncellemeye başladım. Ellerinde eski versiyonları olanlar var. Bilmem ne kırtasiyede de basılı halde satılıyormuş. İlgim yoktur.
Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.
İyi insan olun, alçak gönüllü olun, iyi pilot olun!
Şirketimizde işe başlayanlar, akıllarında birçok soru ile gelirler. Aniden eğitim başlar. Sorularına cevap arayanlar, eğitimde bunların çoğuna cevap bulamaz. Çünkü eğitim, maalesef bir puzzle’in parçaları halinde önünüze konur. Bu parçalardan, tüme gidişin bir rehberi olmadığı için sizler, bocalayarak değerli zamanınızı harcarsınız.
Soruların ve aklınızda netleşmeyen şeylerin cevaplarını, kendi aranızda birbirinizin bilgilerini yoklayarak veya daha samimi olanlar ise bu bilgilerin alış verişini yaparak bulmaya çalışırlar. Şanslı olanlar ise önceden tanıdıkları bir büyükleri veya arkadaşları ile sorularını cevaplamaya çalışırlar.
Ancak o kişinin de zamanı dardır ve her zaman yanınızda olamadığı gibi sorduğunuz konuda bir ön hazırlığı da olmayabilir. Diğer bir engel ise sizlerin henüz girmediğiniz/görmediğiniz konularda henüz oluşmamış sorularınızın olmasıdır.
Bu nedenlerden dolayı konuyu önce genel hatlarıyla yüzeysel anlatıyorum. Aklınızda oluşacak genel resim, bir bina inşaatının ana planı gibidir. Planı bildiğinizde, neyin nerede olduğunu bilir, zamanı gelmeden gereksiz konulara girmezsiniz.
Bilirsiniz, binanın önce kabası bitirilir, duvarları örülür, sonra tesisatı döşenir ve en sonunda iç/ince işçiliğe girilir. Bunu buraya özellikle yazıyorum, çünkü çoğu arkadaş daha kaba inşaatı devam eden binada ince işçilikle uğraşıyor. Dolayısıyla bir uçuş operasyonunun ana hatlarını bilmeden ayrıntılarla uğraşınca o ayrıntıyı nerelerde kullanacağını bilmeden kaybedebilir ya da eksik öğrenirsiniz. Bu çok önemlidir çünkü birçok kişi zamansız konulara hatta çok ayrıntısıyla girdiğinden okudukları, çalıştıkları havada kalıyor.
Not: Konuların tamamı SOP, FCOM, FCTM’e uygun hazırladım, uygulama farklılıklarını da yazmaya çalıştım. Ayrıca bu uygulama farklılıkları karşısında ne yapacağınızı da elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Sizlere yardımcı olmasını düşündüğüm bu bilgileri, hiçbir yerden kopyala-yapıştır yöntemiyle almadım. Yaşadıklarım aracılığıyla ihtiyaç duyulacağına inandığım bilgileri bir araya topladım.
Ortada birçok yardımcı doküman bulabilirsiniz. Onların çoğu, hazırlayan kişinin kendi ihtiyaçları doğrultusunda kaleme alınmıştır. İşinize yarayabilir.
BU EVRAKLARI NASIL İNCELEYECEKSİNİZ!
Bu yardım J toplam 7 adet Word 2010 dosyasından oluşur. Birinci dosya budur. Çok aceleci arkadaşlar 6 nolu dosya olan “6Görev Akışı Ana Dosya 02Eylül2016” dosyasından direkt başlayabilirler. Sonuçta dosyalar sizin elinizde!
Sonrakileri ise 2’den 7’ye kadar numaralandırdım.
1 nolu dosya şu an okuduğunuzdur.
2 nolu dosya adı “2UçuşaGidiş”. Uçuş öncesinde meydanda ne yapacağınızı bilmeden dolaşma sıkıntısından sizleri kurtarmak için yapacaklarınızı anlatır.
Aşağıdaki 3 dosya (3, 4, 5 ve 6) aslında aynı evraktır. Ama bir sonraki, bir öncekinin alt maddelerine farklı renkte yazı karakterleriyle girerek konuyu daha ayrıntılı anlatır.
3 nolu dosya adı “3Görev Akışı Genel Bakış 02Eylül2016”. Bütün operasyonu aklınızda canlandırmanız için genel hatları belirtir. Önce bunu iyice anlayın ve aklınızda tüm uçuşu bu ana hatlarıyla canlandırın. Ayrıntılara sonraki dosyalarda gireceğiz.
4 nolu dosya adı “4Görev Akışı İlk Ayrıntılar 02Eylül2016”. Uçakta ve uçuşta neler yapacağınızı, bir önceki 3 nolu dosyayı bir kademe ayrıntılandırarak siyah renkli satırlarla anlatır. Bir önceki kademe gri olmuştur. Bunun da ayrıntıları var ama bunu hazmetmeden bir sonrakine geçmeyin.
5 nolu dosya adı “5Görev Akışı Biraz Ayrıntılı 02Eylül2016”. Burada artık ayrıntılara girmeye başlıyoruz. Yeşil yazılarla yazılmıştır.
6 nolu dosya adı “6Görev Akışı Ana Dosya 02Eylül2016”. Bir önceki konuların daha alt maddelerine inerek mavi renkli satırlarla ayrıntılandırır. Ayrıca bordo renkli yazılar da daha ayrıntı ile ek bilgi verir.
Bu dosya neredeyse tüm sorularınıza cevap bulabileceğiniz bir dosyadır. Tek başına da kullanabilirsiniz, başındaki uyarıyı dikkate alarak veya almadan.
7 nolu dosya adı “7Brifingler 02Eylül2016”. Bu dosya, sorun yaşayacağınız diğer önemli konu olan brifingleri ayrıntılı şekilde anlatır. Biliyorum size çok ayrıntılı değil kısa ama kapsamlı brifing lazım. Ayrıntılı açıklamaların sonunda Take Off ve Approach için “brifing örneği” ve birer tane de “çok kısa brifing örneği” bulacaksınız.
Kolay gelsin
Bu yazı THY’de Yeni Uçmaya Başlayacak Pilotlar için Rehber hakkındaydı. Diğer yazıma da buradan ulaşabilirsiniz.